Två personer i uniform står inuti en kontrollhytt, omgivna av skärmar och viss utrustning. Bilden fångar en känsla av arbete och fokus inom en maritim miljö. Utanför hytten kan ett svagt ljus synas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är operationsledningen och vad gör den som är chef där? Foto: SVT

Doldisen som styr de svenska styrkorna i krig – ny chef för operationsledningen utsedd

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige skulle delta i en väpnad konflikt är det faktiskt inte överbefälhavaren som styr över vad de militära styrkorna gör – det gör chefen för operationsledningen.

Nuvarande marinchef Ewa Skoog Haslum har precis utsetts till den posten.

Sveriges marinchef sedan fyra år tillbaka, Ewa Skoog Haslum, tar över efter Carl-Johan Edström som sedan en tid tillbaka är chef för Försvarsstaben och Högkvarteret.

I ett pressmeddelande säger hon att det är oerhört hedrande att få förtroendet att leda Försvarsmaktens operationer och insatser.

”Marinen kommer alltid att finnas i mitt hjärta och jag har med mig det operationella perspektivet därifrån, men nu ska jag ansvara för en helhet där det multidomäna ska vägas samman”, säger hon i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.