Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg och Dagens arbetes chefredaktör Helle Klein fick ta emot hundratals sms med antisemitiska budskap och grova bilder på övergrepp. Foto: TT

NMR-medlem döms till sex månaders fängelse för nazist-sms

Uppdaterad
Publicerad

En medlem i Nordiska motståndsrörelsen döms av Solna tingsrätt till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp samt ofredande av tre debattörer.

– Det känns oerhört bra. Äntligen tycks rättstaten förstå att den här typen av brott med hat och hot mot journalister och debattörer är allvarligt och i grunden ett hot mot demokratin, säger Dagens arbetes chefredaktör Helle Klein, en av de tre målsägande.

Rätten gick helt på åklagarens linje. Samtliga 21 inlägg som mannen publicerat på nätet under hösten 2018 och våren 2019 bedöms vara hets mot folkgrupp eftersom de antingen uttryckt hat riktat mot judar eller hyllat nazismen. De hundratals sms som mannen skickat till tre kvinnliga debattörer bedöms som ofredande och klart över gränsen för vad som kan tillåtas som en del av yttrandefriheten och den fria debatten, enligt domen.

Sms:en som skickades till Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg, Dagens arbetes chefredaktör Helle Klein samt Maria Ripenberg, tidigare ledarskribent på Upsala Nya Tidning innehöll bland annat nazisthylllningar, antisemitiska konspirationsteorier och vissa fall bilder av övergrepp på barn och djur samt vapen.

”Det ledde ända fram”

Helle Klein säger att det känts viktigt att driva hoten till en rättsprocess även när det innebar att hon riskerade att dra på sig mer hot och tvingades leva med livvaktsskydd.

– Det blev ett strängt straff, han åker in i fängelse. Den här gången ledde det ända fram och det känns principiellt viktigt för alla kollegor som också utsätts för det här, säger hon.

Anne Ramberg tycker att det är viktigt att reagera varje gång man utsätts för rasistiska och anitsemitiska uttryck.

– Det räcker inte bara att vi minns det som ägt rum och utan vi måste se till att antisemitismen utrotas. För det krävs att man polisanmäler och att staten lagför och visar hur allvarliga den här typen av brott är. Dels är det hets mot folkgrupp och dels syftar det till att tysta det demokratiska samhället och utgör därmed ett hot.

Den dömde nekar

Att rätten dömer till fängelse beror enligt tingsrätten på att mannen har en tidigare dom från 2016 för bland annat hets mot folkgrupp.

Mannen deltog inte i rättegången för att svara på frågor om hur han handlat.

Mannen ska också betala ett skadestånd till Helle Klein på 5 000 kronor. Han nekar enligt sin advokat till gärningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.