Bröder döms för grovt spioneri
De två spioneriåtalade bröderna Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, döms för grovt spioneri. Peyman Kia döms även för obehörig befattning med hemlig uppgift.
Den äldre brodern döms därmed till livstids fängelse och den yngre bordern döms till fängelse i nio år och tio månader.
Det meddelar Stockholms tingsrätt på torsdagen, som skriver att det är "ställt utom rimligt tvivel att bröderna, gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet".
Greps vid tillslag
Det var under hösten 2021 som den äldre brodern, som har en bakgrund inom Säpo och Försvarsmakten och vid tillfället arbetade som högt uppsatt myndighetschef, greps i samband med ett tillslag.
Senare greps och häktades även den yngre brodern.
I november förra året åtalades de båda för grovt spioneri och den efterföljande rättegången har omgärdats av omfattande säkerhet och sekretess.
Enligt åtalet ska den äldre brodern under sin tid på bland annat Säkerhetspolisen och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, ha gått den ryska underrättelsetjänsten, GRU, tillhanda genom att ha försett dem med hemligstämplad information.
"Brott som är systemhotande"
Enligt tingsrätten bedöms den äldre brodern ha anskaffat omkring 90 dokumet, varav den yngre brodern medverkade till cirka 65 dokument. Enligt tingsrätten ska bröderna ha "befordrat och röjt" hälften av dokumenten.
- Grovt spioneri är ett mycket allvarligt brott som är systemhotande. Den äldre brodern har begått en spionerigärning som måste hänföras till den mest allvarliga kategorin. Gärningen har rört förhållanden av mycket stor betydelse, skriver chefsrådman Måns Wigén.
Vidare konstateras att den äldre brodern har fått tillgång till hemlig information genom sin anställning inom svensk säkerhets- och underrättelsetjänst.
"Med full insikt om skadeverkningarna har han anskaffat, befordrat och röjt den informationen till Ryssland, som utgör det främsta hotet mot Sveriges säkerhet. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse.”, skriver tingsrätten vidare.
En stor del av utredningen omfattas fortsatt av strikt sekretess, varpå endast de offentliga delarna av domen kommer att lämnas ut enligt Stockholms tingsrätt.