Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här är bevisen mot de misstänkta spionbröderna

Uppdaterad
Publicerad

De två bröderna misstänks ha sålt topphemlig information till den ryska underrättelsetjänsten GRU – och åtalas nu för grovt spioneri. Kryptiska anteckningar om GRU, pengar och någon som kallas “Rasski” ingår i bevisningen.

Misstankarna om att känsliga uppgifter kunde ha läckt från Säkerhetspolisen uppstod redan för flera år sedan. En mindre utredningsgrupp jobbade sedan med det topphemliga ärendet fram till gripandet av bröderna från Uppsala förra hösten.

Den äldre brodern misstänks ha kommit över de känsliga uppgifterna under sin tid på Säpo och Försvarsmakten. Den yngre brodern misstänks ha bidragit med planering, kontakter och hantering av ersättning kopplade till den ryska underrättelsetjänsten.

SVT Nyheter granskar

Båda bröderna nekar till alla anklagelser.

Sekretessen runt ärendet är hög. Men i de offentliga delarna av förundersökningsprotokollet framkommer flera detaljer om vad som ligger till grund för spionerianklagelserna.

Krypterade och raderade

På den äldre broderns privata dator hittades spår efter stora mängder filer från Försvarsmakten och Säkerhetspolisen som misstänks ha samlats in när han jobbade där under bland annat 2014. Filerna ska ha varit krypterade och det ska ha gjorts flera försök att radera spåren efter dem.

Kort efter att dokumenten samlats in misstänks den yngre brodern ha börjat förbereda och planera en överlämning av pengar. Enligt Säpos misstankar skulle han använda sig av så kallade ”döda brevlådor”, det vill säga en plats där en person först kan lämna något som en annan person senare kan hämta upp – möjligen en offentlig toalett, enligt utredningen.

I anteckningar som har hittats har förkortningen på den ryska underrättelsetjänsten GRU nämnts. ”Blir som GRU grjejn” och ”800 000 månaden gru”, står det bland annat. Även ett möte med någon som kallas ”Rasski” nämns.

Men den yngre brodern nekar till att det skulle ha något med rysk underrättelsetjänst att göra. “Bokstäverna ‘gru’ är en felstavning, definitivt”, säger han i förhör.

“De får ge oss guld nästa gång”

I andra anteckningar framkommer att bröderna ska ha haft betydande summor i dollar som de skulle växla in på olika växlingskontor. “De får ge oss guld nästa gång eller något annat som kan säljas så växling och insättningsknas inte behövs”, står det i en anteckning enligt utredningen.

När en husrannsakan gjordes den yngre broderns bostad hittades ”en fjärrkontroll med påtejpat spetsigt föremål”. En undersökning visade att fjärrkontrollen, som ska efterlikna en bilnyckel, innehöll en dold kamera och minneskort.

Rättegången är planerad att inledas 24 november i Stockholms tingsrätt. Men på grund av den höga sekretessen kommer stora delar av förhandlingarna att hållas bakom stängda dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet