Foto: SVT/Vlada Cakic

Dömer ut Kongos utredning av mordet på Catalán

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska åklagarmyndigheten dömer ut både utredningen och rättegången efter mordet på svenskan Zaida Catalán i Kongo i våras. -Vi kan inte utesluta att det finns personer som har kopplingar till regimen som är involverade i morden, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Den svenska åklagarmyndigheten menar att den kongolesiska utredningen och rättegången inte uppfyller grundläggande rättssäkerhetskrav och har uppenbara brister i väsentliga avseenden.

Sara Nilsson är kammaråklagare och ansvarar för den svenska utredningen och lägesrapporten om den kongolesiska utredningen.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

– Jag kan bara nämna detaljer som redan är kända i media och det är bland annat den film som visar själva bortförandet innan Zaida Catalán mördas, säger hon.

Filmen har visats för ett stort antal personer och därför menar den svenska åklagarmyndigheten att det är svårt att veta om exempelvis vittnen sett filmen.

– Det är inte rättsäkert, säger Sara Nilsson.

Filmen

På filmen figurerar ett antal personer men det är bara två personer som varit föremål för den kongolesiska utredningen, en av dem rymde tämligen omgående.

Själva mordrättegången har bara rört Zaida Catalán och hennes amerikanske FN-kollega Michael Sharp.

– Det var sex personer som fördes bort, om de andra också är döda så borde även det utredas och om de lever så är de personerna de absolut viktigaste i hela utredningen, säger Sara Nilsson.

Oberoende utredning

Elisabeth Morseby är mördade Zaida Cataláns syster och hon har tillsammans med familjen tidigare krävt en oberoende utredning.

– Det här bekräftar det vi redan misstänkte, det enda som kan ge svar är en oberoende utredning som leds av FN:s generalsekreterare, säger hon.

Anknutna till regimen

Utredningsmaterialet utesluter inte att personer nära anknutna till regimen i Kongo är involverade i morden menar den svenska åklagarmyndigheten.

FN:s generalsekreterare António Guterres har skickat fyra experter för att förstärka den kongolesiska utredningen kring mordet. Detta tror inte Elisabeth Morseby är tillräckligt.

– Jag är inte emot experterna, men det räcker inte med experter som arbetar nära den kongolesiska utredningen när det finns starka misstankar om att regimen själva är inblandade i mordet.

– Det finns starka indikationer på att Kongos regering undanhåller information, säger Elisabeth Morsbey.

Bristerna är så stora att det för närvarande inte är aktuellt för svenska poliser och åklagare att besöka Kongo.

Stora svårigheter

– Den svenska utredningen har stora svårigheter med hänsyn till att den är helt beroende av bevisning som finns i Kongo och att samarbetet med Kongo inte fungerar, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Den svenska åklagarmyndigheten menar att exempelvis förhören som genomförts av de kongolesiska myndigheterna inte är rättssäkra.

– Vi vet inte om de som blivit förhörda har känt sig fria att berätta. Det påverkar bevisvärdet på de uppgifter som kommit fram, säger hon.

Elisabeth Morseby har varit i kontakt med advokater i Kongo och hon tror inte på en seriös rättegång.

-Advokater säger att de får utstå starka påtryckningar från den kongolesiska regimen, de vill bara avklara rättegången så fort som möjligt så att det blir av med den, säger hon.

Utredningen fortsätter

– Det är ett allvarligt brott och det finns ett stort intresse av att klargöra vad som har hänt. Vi fortsätter vårt samarbete med amerikanska myndigheter, med FN och med andra länder, säger Sara Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet