Domstolen upphäver Arbetsmiljöverkets förbud och skriver i ett pressmeddelande:
”Arbetsmiljöverket har förbjudit Stockholms kommun att utföra patientnära arbete med brukare med konstaterad eller misstänkt covid-19-smitta, om inte skyddsutrustning i form av visir i kombination med munskydd bärs.Förvaltningsrätten anser att begreppet ”patientnära arbete” inte är så tydligt och precist som krävs för att kommunen ska kunna förutse vilka åtgärder som behöver vidtas och upphäver därför beslutet.”
– Förvaltningsrättens avgörande innebär ingen medicinsk bedömning av vilken skyddsutrustning som ska användas i vissa arbetsmoment. I stället var det de rättsliga kraven på ett förbud som blev avgörande, säger chefsrådmannen Johan Lundmark.
Ifrågasatta rekommendationer
Ärendet handlar om Arbetsmiljöverkets föreläggande som förbjöd arbete utan både munskydd och visir i allt patientnära arbete med covid-patienter. Arbetsgivaren, Kungsholmens stadsdelsförvaltning, hänvisade till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ville att munskyddsanvändningen skulle begränsas till enbart vissa arbetsmoment.
Som SVT tidigare avslöjat har Arbetsmiljöverkets ledning dock valt att anpassa sina formuleringar till kommunens och Folkhälsomyndighetens, efter påtryckningar från bland annat arbetsgivarorganisationen SRK. Målet har nu kunnat avgöras tidigare än planerat. (Se faktaruta.)
Fackförbundet Kommunal hoppas nu på en förbättring hos Arbetsmiljöverket.
”Det är olyckligt att Arbetsmiljöverket inte har varit tillräckligt tydliga. Förhoppningsvis leder domen till att Arbetsmiljöverket kommer att skriva tydligare beslut”, skriver Malin Sjunnebo, avtalsjurist på Kommunal.
Anna Varg som är chefsjurist på Arbetsmiljöverket säger till SVT att hon beklagar domen som man nu kommer att analysera för att se om man ska gå vidare.
Från Stockholms stad välkomnar man däremot domslutet.
– Nu kommer Serafen att göra på samma sätt som andra äldreboenden i Stockholm. Vi gör riskbedömningar av vad man behöver för skyddutrustning, säger presstalespersonen Carl Smitterberg.
Bakgrund: Domen kom snabbare än väntat
Ska personalen på äldreboendet Serafen alltid bära både visir och munskydd när de tar hand om en covid-patient på nära håll, eller räcker det med visir i en del av fallen? Efter att skyddsombuden på boendet lagt ett så kallat skyddsstopp ställde Arbetsmiljöverket krav på boendet att munskydden alltid ska användas.
Domen överklagades av Kungsholmens stadsdelsförvaltning, och under rättsprocessen har Arbetsmiljöverket anpassat sin ståndpunkt efter påtryckningar från bland annat organisationen Sveriges kommuner och regioner, vilket SVT tidigare kunnat avslöja.
I ett yttrande som väckt starkt intern kritik, och som flera inblandade medarbetare inte velat ha med sina namn på, öppnade myndigheten i måndags för kommunens tolkning: att det är en ”lokal riskbedömning” som ska avgöra vid vilka ”arbetsmoment” som munskydd behövs.
Domstolen har kunnat avgöra målet på kort varsel i stället för att invänta fler yttranden. Man hade bland annat skickat iväg frågor om visir och munskydd till Folkhälsomyndigheten, men dessa kommer man nu inte att invänta svaren på.
”Målet tog en vändning som gjorde att vi på kort varsel beslutade att avgöra målet slutligt”, skriver förvaltningsrättsfiska Lovisa Klingberg till SVT.