Strax före påsk stoppades arbetet på äldreboendet Serafen i Stockholm av skyddsombud som krävde bättre covid-skydd för personalen.
Arbetsmiljöverket gav dem rätt, och slog i ett uppmärksammat beslut fast att Serafens personal måste ha både visir och munskydd vid allt patientnära arbete med smittade. Beskedet överklagades av arbetsgivaren och välkomnades av facket.
Under påskhelgen kom så ett utspel från Arbetsmiljöverket och tre andra myndigheter. I två uttalanden tonades betydelsen av Serafen-beslutet ned, och man markerade att det inte skulle uppfattas som ett generellt krav. (Se faktaruta.)
– Vi tyckte det var konstigt att myndigheterna var så snabba och prompt ville ut just påskhelgen, säger fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin till SVT.
SKR kallade till möte
De fyra myndigheterna stod själva som avsändare men SVT:s granskning visar att de inte agerade på egen hand. Det var intresseorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner, som kallat myndigheterna till det möte som ledde fram till utspelet.
– Vi fick beslutet och såg att här hade det kommit till ett skarpare läge, berättar Fredrik Lennartsson, chef för SKR:s avdelning för vård och omsorg.
SKR var oroliga för att fler skyddsombud skulle stoppa arbetet med samma krav som på Serafen, och uppfattade att myndigheterna också såg ett problem med motstridiga budskap.
Efter publiceringen kunde SKR välkomna myndigheternas utspel som tonade ned Serafen-kravet och i stället framhöll Folkhälsomyndighetens rekommendationer – som inte har motsvarande munskyddskrav.
Ser inga problem
Facket reagerar starkt på uppgifterna men de inblandade myndigheterna ser inget kontroversiellt i samarbetet.
– Det är jätteviktigt att vi har en bra dialog. Nu kom en signal från de som företräder arbetsgivarna att det behövdes en större tydlighet från oss. Då tycker jag det är ett gott samarbete när vi har kunnat svara upp emot det, säger Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Varg.
SKR fick även medverka vid utformningen av utspelet. Men enligt de inblandade parterna väcktes aldrig frågan om att berätta öppet om organisationens roll.
– Nej, det är ju expertmyndigheterna och de tillsynande myndigheterna som ska stå för den kommunikationen, säger Fredrik Lennartsson.
Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reporter.
Bakom kulisserna – så jobbades utspelet fram
De fyra inblandade myndigheterna var Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg.
SKR kallade till ett möte på länk strax före påsk. Enligt SKR var det sedan Socialstyrelsen som kom på idén att man skulle göra ett gemensamt utspel.
Arbetsmiljöverket gick redan på skärtorsdagens kväll ut med ett eget uttalande som markerade att Serafen-beslutet inte var generellt. Man skrev också ett första utkast till det myndighetsgemensamma utspelet.
Den texten drabbas dock av några hinder på vägen. En planerad publicering på skärtorsdagskvällen måste skjutas upp efter tvekan från Socialstyrelsens och Folkhälsomyndigehtens generaldirektörer. Texten ansågs fokusera för starkt på Arbetsmiljöverkets roll.
Då svarar SKR:s representant i mejltråden: ”Det vore väldigt olyckligt med ensidig kommunikation i det här fallet. Det hade varit önskvärt med ett förtydligande där ni alla fyra sluter upp bakom FHM:s rekommendationer”.
Texten arbetas om och publiceras sedan gemesamt på alla fyra myndigheternas sajter på påskafton den 11 april.
Strax efter publiceringen går SKR ut med ett pressmeddelande där man välkomnar myndigheternas förtydliganden.