Stockholm stad fick oväntat besked från förvaltningsrätten. Foto: Tommy Bergman

Efter skyddsstoppet – bakslag för Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad hade velat slippa följa Arbetsmiljöverkets beslut om skyddsutrustning på äldreboendet Serafen fram till att ärendet avgjorts. Men domstolen säger nej.

För två veckor sedan lade skyddsombud ett så kallat skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm. Skyddsombuden ansåg att det inte var tillräckligt med skyddsvisir när personalen skulle vårda covid-smittade, utan att visiren måste kompletteras med munskydd.

Arbetsmiljöverket höll med, och slog i ett uppmärksammat beslut fast att personalen måste bära munskydd i kontakten med covidsmittade. Om arbetsgivaren bröt mot beslutet skulle man få betala ett vite på 100 000 kronor.

Munskydd inom vården under covid

Stadsdelen följer föreläggandet men har överklagat det till förvaltningsrätten i Stockholm, och har också begärt en så kallad inhibition – att kravet ska upphävas fram till att rätten fattat sitt beslut.

”Omedelbar och allvarlig fara”

I dag kom dock förvaltningsrättens beslut, som blev ett bakslag för staden: domstolen avslår stadsdelsnämndens yrkande om inhibition.

Förvaltningsrätten motiverar beslutet med att Arbetsmiljöverket bedömer att det finns risk för ”omedelbar och allvarlig fara för personskada”, och skriver att sannolikheten för att överklagandet kommer att bifallas i sak inte är så hög att det motiverar inhibition.

Därmed kvarstår kravet på munskydd på Serafen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet