Drabbade kräver att klinikerna ska betala för nya bröstimplantat

Uppdaterad
Publicerad

Nu har flera av de kvinnor som opererat in de skandalomsusade PIP-implantaten gått samman för att kräva att klinikerna betalar för en ny operationen. Det gemesamma upproret har 176 underskrifter och växer för var dag.

-Jag hoppas att det ska leda till att vi får byta ut de farliga implantaten mot bra. Jag vill inte gå runt med det här, säger Tina från Stockholm som anmälde sig i dag.

176 underskrifter

Farliga bröstimplantat

Uppropet har nu fått ihop 176 namnunderskrifter från drabbade och kommer att sändas till Läkemedelsverket som utreder frågan.

”Vi har betalt pengar för ett ingrepp – en klinik har tjänat pengar på detta. Det kan inte vara rätt att dessa kliniker ska tjäna pengar på två ingrepp. Vi som patienter har inte gjort något fel och har samtidigt också enligt vissa undersökningar utsatts för allvarlig hälsofara”, skriver initiativtagaren bakom uppropet.

Visste inget

Tina var tills igår helt ovetandes om att de bröstimplantat hon haft sedan maj 2008 kan vara hälsofarliga och att de förbjöds redan i mars 2010.

-Det var min sambo som tyckte jag skulle höra av mig till kliniken efter att ha sett nyhetsinslag om de farliga bröstimplantaten under trettondagshelgen.

Tina ringde igår till den klinik som gjort ingreppet och fick då besked om att hennes implantat var från det skandalomsusade franska företaget PIP.

-Jag tycker det är märkligt att kliniken inte har hört av sig, de har ju vetat om det här länge. Det känns inte alls kul att gå runt med det här silikonet. Vet ju inte om det är farligt eller inte.

”Sålt en dålig produkt”

Tina är bara en av många med PIP-implantat som inte fått något besked från klinikerna. Detta trots att Socialstyrelsen 2010 uppmanade klinikerna att höra av sig till de kvinnor som fått silikonet inopererat.

Nu vill Tina och de andra kvinnorna som står bakom uppropet att klinikerna tar sitt ansvar och ersätter de som fått PIP-implantat med nya.

-Det är dom som har sålt en dålig produkt till oss. Nu får de byta ut den och stå för kostnaden. Sedan får de i sin tur ta diskussionen med sin leverantör.

Oavsett vem som står för kostnaden framöver så är Tina säker på vad hon kommer att göra.

-Jag vill inte ha kvar dem. Det känns onödigt att riskera något.

Robert Lundin

robert.lundin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga bröstimplantat

Mer i ämnet