Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurskyddshandläggaren Alexandra Röjder visar postrummet där pulverbrevet öppnades. Foto: Makan Rahmati

”Det ligger pulver på golv och bord”

Uppdaterad
Publicerad

Personal som inte fick lämna sina rum, ventilation som stängdes av och entréer som stängdes.

Sveriges länsstyrelser lamslogs av pulverbreven, visar rapporter till Arbetsmiljöverket som SVT tagit del av.

Från Uppsala kommer en detaljerad redogörelse – där man kan följa dramat minut för minut.

  • 9.40 får säkerhetsskyddschefen höra att andra länsstyrelser fått pulverbrev. Vaktmästaren, som vanligtvis sprättar upp posten, kontaktas och uppmanas att inte lämna sin plats.
  • 20 minuter senare samlas avdelningen där posten öppnas. Det står klart att pulverbrevet öppnats och en medarbetare fått pulver på sig. ”Det ligger pulver på golv och på bord”.
  • 10.08 ringer man polisen.
  • 10.14 kontaktas fastighetsägaren för att stänga av ventilationen, samtidigt som personal och gäster i olika möten får veta att de måste stanna i respektive mötesrum.
  • 10.20 spärras området bakom receptionen av, och ingen får gå ut eller in.
  • Vaktmästaren och medarbetaren som fått pulvret på sig får duscha i varsitt duschutrymme, och stanna där tills polisen efter 14 konstaterat att pulvret är ofarligt.

Länsstyrelsen i Stockholm skriver att pulvret vid analys ”befanns vara ofarlig födoämnessubstans”.

Djurkriget

Förberedde tunna

I Värmland fick man pulverbrevet en dag senare och hann förbereda sig. Man låste in all post i en plastsäck, gjorde om cykelförrådet till postrum och lånade in skyddsutrustning från regionen.

”Vid cirka 14:00 genomfördes en förövning” innan posten undersöktes. När pulverkuveret hittats lades det ”i en för ändamålet förberedd tunna.” Personalen ”avlägsnade sig från rummet och vi tillkallade 112”.

Polis och räddningstjänst tog hand om brevet, där adressen först uppfattades som handskriven men vid en noggrannare inspektion visade sig vara ”dataskriven likt övriga exempel”.

Ny lokal

Flera länsstyrelser beskriver åtgärder som vidtagits för att hantera liknande händelser framöver.

I Norrbotten har man köpt in skyddshandskar, visir och andningsskydd – samt flyttat bordet där posten öppnas till en lokal där det enklare kan avskärmas, ”ej i anslutning till kontorslokaler”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet