Frihetspartiet FPÖ:s kandidat Norbert Hofer vann överraskande mer än en tredjedel av rösterna i en första omgång av presidentvalet. Hans främsta rival är Alexander Van der Bellen fd partiledare för De Gröna.
De två partier som regerat eller samregerat sedan 1945 gick kraftigt bakåt. Det är koalitionspartierna i regeringen, Socialdemokraterna SPÖ och Folkpartiet ÖVP. De fick tillsammans bara 22 procent.
Det intressanta är att Hofer anser att regeringens varit för eftergiven och rivalen Van der Bellen anser att regeringen varit för tuff mot flyktingarna.
Flyktingkrisen
Österrikes regering hade stora problem att hantera flyktingkrisen i höstas då 100.000-tals kom in i landet. De flesta sökte sig norrut till ett välkomnande Tyskland. Men mer än 90.000 stannade och sökte asyl och då förändrades Österrikes hållning och blev mer restriktiv. De öppna gränserna stängdes.
Valresultatet får tolkas som ett kraftigt misstroende mot regeringens politik.
Det intressanta är att Hofer anser att regeringens varit för eftergiven och rivalen Van der Bellen anser att regeringen varit för tuff mot flyktingarna. Det ger två presidentkandidater med diametralt motsatta ståndpunkter och tyder på ökade motsättningar i samhället.
Flyktingkrisen och regeringens hantering av den har fått mycket kritik. Men det är också en rad andra frågor som dålig ekonomi och arbetslöshet och allmän stagnation som gett Norbert Hofer så stort försprång.
Folklig misstro
Det är uppenbart att det som på flera andra håll finns ett minskat förtroende också i Österrike för så kallade traditionella partier. De som i årtionden regerat utan att hitta lösningar på återkommande problem. Nationella Frontens Marine le Pen gratulerade snabbt Norbert Hofer till framgången. De bägge EU-kritiska partierna tillhör samma grupp i EU-parlamentet.
Vad som är utmärkande för både Marine Le Pen och Norbert Hofer är att de har en mjukare framtoning än tidigare partiledare, som Jörg Haider i FPÖ och Jean-Marie Le Pen i Nationella Fronten. Den stilen går hem bättre hos väljarna idag.
Men fortfarande återstår den andra omgången i presidentvalet och då är det möjligt att många röstar på Van der Bellen för att slippa en Norbert Hofer som president.
Normalt sett är presidentposten i Österrike bara symbolisk. Men det finns en oro för att Norbert Hofer som president skulle kunna utlysa nyval om två år. Med förhoppningen att den starka medvinden för partiet skulle kunna leda till ett maktskifte också i parlamentet.