• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En man håller i en drönare och en explosion med en röd ring

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT var med på en provskjutning av ett anti-drönarvapen under utveckling. Foto: Vlada Cakic/SVT

Drönarhotet överraskade försvarsindustrin: Jagar effektivt motmedel

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av drönare har skett betydligt fortare än många kunnat förutspå. Nu håller försvarsindustrin på att utveckla vapen som ska kunna fungera mot drönare. Men det får inte kosta för mycket – och det måste gå fort.

– Vi får springa mycket, mycket snabbare nu, konstaterar Håkan Ekvall, på vapentillverkaren Bofors.

Kriget i Ukraina har lett till en mycket snabb utveckling av drönare. Snabbare än många i försvarsindustrin förväntat sig.

– Det här är ett hot vi trodde skulle komma 2035-2040, men det är här nu, konstaterar Håkan Ekvall, ansvarig för markbaserat luftvärn på Bofors, ett av de företag som nu arbetar med att ta fram ett vapen mot drönare.

Särskilt problematiskt är det när det kommer flera drönare på samma gång. Det skriver The Center for European Policy Analysis i en rapport.

Bilden bekräftas av Dominika Kunertova, analytiker på Center for Security Studies i Zürich och specialiserad på drönare. Det är svårt – och dyrt – att försvara sig mot drönare.

– När det gäller förhållandet mellan kostnad och nytta är det helt klart till angriparens fördel. Små drönare är svåra att hitta och dyra att skjuta ner, säger hon till SVT.

Stor efterfrågan

Enligt Dominika Kunertova är det på den globala marknaden en mycket stor efterfrågan på vapen som kan försvara mot drönare.

– Betydelsen av effektiv anti-drönarförmåga bara ökar, säger hon.

Vapnet som Bofors håller på att testa bygger på en luftvärnskanon som funnits sedan 40-talet, men som är ombyggd invändigt. Enligt Håkan Ekvall finns inte tiden för att utveckla något helt nytt.

– Det här är ett beprövat system. Det måste finnas något som kan göra någonting här och nu.

Vilken betydelse tror du det här vapnet kan få för att bekämpa drönare?

– Jag tror att det här är en del av en möjlig lösning, inte en helhetslösning. Det finns inte ett system som kan lösa hela problematiken, säger Håkan Ekvall på Bofors.

Alla bilder och uppgifter i reportaget är granskade och godkända ur säkerhetssynpunkt.

Bofors utvecklar ett vapen som ska kunna skjuta ner drönare. Foto: Vlada Cakic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.