Dubbdäck säkrast på isiga vägar

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt slår ishalkan till. Plötsligt är ordet allt för många bilägare är oförberedda och tvingas halka fram på sommardäck när is och snö finns på vägen.

-Vinterdäck är ett måste på svenska vintervägar – allra bäst är dubbade däck, säger Jan Sandberg vd för trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Ifrågasatta dubbdäck

På vintervägar kan valet av vinterdäck betyda skillnaden mellan liv och död. Dubbdäck minskar risken för en dödlig olycka med 42 procent, jämfört med odubbade vinterdäck. Det visar en studie som nyligen presenterades av Trafikverket och Vectura.

Även odubbade vinterdäck ger en rätt säker framfart på de flesta vinterväglag – speciellt om däcken sitter på en bil med antisladdsystem.

Dubbdäcken ifrågasätts allt mer i miljödebatten eftersom dubbarna river upp massor av små hälsofarliga partiklar.

Mönsterdjupet viktigt

-Det är främst ett problem i tätorterna. Där kan miljöriskerna minskas om man sänker hastigheten från 50 till 30 kilometer i timmen. Men så länge man inte kan tillverka dubbfria däck som är lika trafiksäkra som dubbdäck på isiga vintervägar så behövs dubbdäcken ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger Jan Sandberg.

Oavsett om man kör omkring med dubbade eller odubbade däck är mönsterdjupet viktigt. För att däcken ska greppa i snömodden krävs att däckens mönster är minst tre millimeter – helst ytterligare några millimeter.

TT

Regler för vinterdäck

* Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april, men även under annan tid om det är eller

befaras bli vinterväglag.

* Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av

vägbanan.

* Vinterdäck krävs 1 december – 31 mars om det är vinterväglag.

* Vinterdäck kan vara antingen dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Däcken ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta M+S, M-S, M.S., M&S, MS

eller Mud and Snow.

Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.