Dyr behandling mot reumatism lönsam

Uppdaterad
Publicerad

En behandling av ledgångsreumatism som tidigare visat sig effektiv men dyr är samhällsekonomiskt lönsam, enligt en ny studie.

Behandlingen – en kombination av det biologiska läkemedlet etanercept och den cellgiftsliknande metotrexat – har tidigare visat sig effektiv.

Gisela Kobelt, doktor i hälsoekonomi, har intervjuat cirka 600 patienter i Malmö-området. Enligt Kobelt finns också ekonomiska vinster att göra.

Om sjukdomen inte tillåts bli allvarlig kan fler reumatiker arbeta.

Patienterna fick uppskatta hälsa och liv enligt en modell kallad Qaly, quality adjusted life years. Det visade sig att den så kallade Qaly-kostnaden per år för kombinationsbehandlingen låg på mellan 37. 000 och 47.000 euro. I Europa anses en medicin vara kostnadseffektiv om kostnaden är under 50.000 euro om året.

Kobelt fann att kostnaderna för mild ledgångsreumatism i form av sjukvård och sjukledighet bland de intervjuade låg på 4.200 euro per år. Motsvarande siffra för allvarlig ledgångsreumatism var 20.000 euro per år.

Vad läkemedlen gjorde var att dessa bromsade upp ledförstörelsen och gjorde även att leder och brosk läkte något, enligt forskningen som publicerades i tidskriften Lancet.

Kronisk ledsjukdom

• Ledgångsreumatism, reumatisk artrit, är en kronisk ledsjukdom där brosk, skelett och annan vävnad angrips av en kronisk inflammation.

• Sjukdomen drabbar mellan en halv och en procent av Sveriges befolkning. Mellan 60 000 och 70 000 människor lever med ledgångsreumatism i Sverige i dag.

• Sjukdomen kan debutera i alla åldrar, men insjuknandet är vanligast mellan 40 och 65 års ålder. Kvinnor drabbas tre gånger så ofta som män.

• Enligt en beräkning som Reumatikerförbundet gjort kostar reumatiska sjukdomar det svenska samhället minst 36 miljarder kronor om året. Av dessa går fem miljarder till vård och läkemedel – resten är produktionsbortfall på grund av sjukskrivningar och förtidspensioner.

Källa: Reumatikerförbundet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.