Regeringen har tillsatt en utredning som arbetar med förslag om skärpta krav för medborgarskap. Utredningen ska presenteras i januari nästa år.
Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare och vice statsminister, vill också se över reglerna för hur länge man ska behöva ha bott i Sverige för att få rätt att rösta i allmänna val.
– Vi tillåter människor ganska lättvindigt att rösta i kommunval. Det kan flippa en majoritet i en hel kommun, säger Ebba Busch till Aftonbladet.
Ett sådant scenario har ännu inte skett, konstaterar Aftonbladet.
Anger ingen gräns
För alla som är EU-medborgare och bor i ett annat EU-land går det att rösta och ställa upp som kandidat i kommunalval och val till Europaparlamentet i det landet, och villkoren är alltså desamma som för landets medborgare. För personer som är medborgare i länder utanför EU är i dag kravet att man ska ha varit folkbokförd i tre år för att få rösta.
– Där kan man fundera på var årsgränsen ska gå, säger Busch till Aftonbladet utan att gå in på var hon vill att gränsen ska gå.
SD: Ska krävas medborgarskap
Bland Tidöpartierna har Sverigedemokraterna i flera år haft som ståndpunkt att det enbart är svenska medborgare som ska ha rösträtt i Sverige. Partiledaren Jimmie Åkesson sade redan för över tre år sedan i en intervju med Svenska Dagbladet att det inte är rimligt att utländska medborgare ska få rösta i valen till region- och kommunfullmäktige.
– Själv tycker jag det är fullt rimligt att det enbart är svenska medborgare som ska ha rösträtt i alla allmänna val i Sverige, sade Åkesson till SvD.
Strömmer (M): En väg in i samhället
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tidigare sagt att han tycker att det är bra att göra skillnad på nationella val och valen till region- och kommunfullmäktige.
– Möjligheten till delaktighet i beslutfattandet i det som angår medborgarna lokalt är en väg in i det svenska samhället, sade Strömmer i en interpellationsdebatt i riksdagen i fjol, efter en fråga från en Sverigedemokratisk riksdagsledamot.
– Vi finns i en nordisk tradition och en nordisk gemenskap där vi har skiljt på nationella angelägenheter som är exklusiva för medborgare, och att efter en tid släppa in människor i lokalsamhället i en delaktighet som påverkar människor lokalt men som inte är avgörande för landet Sveriges vägval framåt, sade Strömmer också.