Energiministern på plats i SVT:s studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch välkomnar att utredningen nu finns på bordet. Foto: SVT.

Ebba Busch om ny kärnkraft: ”Stora risken är att inte göra den här investeringen”

Uppdaterad
Publicerad

I utredningen om hur ny kärnkraft ska kunna finansieras beräknas nya kärnkraftsreaktorer kosta 400 miljarder. Det har riktats kritik mot att det kan bli för dyrt – men Ebba Busch (KD) menar att ny kärnkraft är helt nödvändig.

– Stora risken är att inte göra den här investeringen, säger hon i Aktuellt.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) betonar dock att utredningen ännu bara är vad namnet lyder, en utredning, men att det är bra att den nu finns på bordet.

– Vi har många utredningar i gång som kommer att komma med många förslag. Jag tar in dem och regeringen som helhet tar in alla dem och så kommer vi återkomma med det som blir regeringens förslag.

Enligt Mats Dilléns utredning beräknas utbyggnaden av kärnkraft att kosta närmare 400 miljarder kronor och programmet omfattar 4 000 till 6 000 megawatt, vilket motsvarar fyra till fem storskaliga reaktorer.

Finansieringen föreslås innehålla tre komponenter där den första är ett statligt lån om 75 procent av kostnaden, 300 miljarder, medan 25 procent ska bekostas av ägandekapital, 100 miljarder. Det andra är ett prissäkringsavtal som sträcker sig 40 år för kraftbolagen där lösenpriset är 80 öre per kilowattimme. Den ska finansieras genom en skatt som är proportionerlig mot elkonsumtionen.

Den tredje komponenten är en risk- och vinstdelningsmekanism som ska aktiveras vid behov. Och det baseras på utfallet av en marknadsvärdering av projektbolaget två år efter den rutinmässiga driftstarten.

Väckt kritik

Framförallt den andra punkten i utredningen har väckt kritik från flera håll. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén säger att ”det här blir ett slukhål för skattebetalarnas pengar”. Även Socialdemokraterna ställer sig skeptiska till utredningens andra punkt om att kraftbolagen ska garanteras ett lägsta pris för den el som produceras.

Villig att kompromissa

Kraftbolag som skulle kunna vara intressenter till att bygga ny kärnkraft har sagt att de vill se politisk enighet för att garantera en långsiktig investering. Och Ebba Busch säger att regeringen öppna för att kompromissa med andra partier.

– Självklart man måste kunna gå in i ett samtal där man kan ge och ta, och gör det som är bäst för Sverige, inte för olika regeringsunderlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.