Finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) håller pressträff tillsammans med utredare Mats Dillén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) håller pressträff tillsammans med utredare Mats Dillén. Foto: Oscar Olsson/TT

Utredning om finansiering för ny kärnkraft presenterad – beräknas kosta 400 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av den utlovade kärnkraften i Sverige beräknas kosta 400 miljarder kronor. Det säger ekonomen Mats Dillén när han på måndagen presenterade sin utredning om finansieringen av nya kärnkraft som pågått sedan i höstas.

Utredningen presenterades på en pressträff tillsammans med finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) på måndagen. Enligt utredningen beräknas utbyggnaden av kärnkraft att kosta närmare 400 miljarder kronor och programmet omfattar 4 000 till 6 000 megawatt, vilket motsvarar fyra till fem storskaliga reaktorer.

Finansieringen föreslås innehålla tre komponenter där den första är ett statligt lån om 75 procent av kostnaden, 300 miljarder, medan 25 procent ska vara ägandekapital, 100 miljarder. Lånet kommer ges med en riskfri ränta under konstruktionsfasen för att sedan successivt öka under driftsfasen. Det ska enligt Dillén skapa incitament för ägarna att ersätta de statliga lånen med privata lån.

Dubbelriktat lösenpris

Det andra är ett prissäkringsavtal som ska löpa i 40 år. Lösenpriset är då 80 öre per kilowattimme som ska finansieras med en skatt som är proportionerlig mot elkonsumtionen. Priset ska vara dubbelriktat, vilket innebär att om elpriset hamnar under lösenpriset fyller staten på så att bolaget kommer upp i lösenpriset. Och hamnar elpriset över lösenpriset får kärnkraftsbolaget betala in pengar till staten.

Den tredje komponenten är en risk- och vinstdelningsmekanism som ska aktiveras vid behov. Och det baseras på utfallet av en marknadsvärdering av projektbolaget två år efter den rutinmässiga driftstarten.

Mats Dillén räknar även på att den svenska statsskulden kommer att öka under de närmsta 10-15 åren för att sedan minska. Och i bästa möjliga situation kommer staten efter det att gå med vinst.

Kritik mot förslaget

Utredningen väcker kritik från Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) och Centerpartiet (C).

S ställer sig skeptiska till utredningens andra punkt om att kärnkraftsbolagen ska garanteras ett lägsta pris för den el som produceras.

– Det blir en ryggsäck som man binder på skattebetalarna och elkundskollektivet över 40 år, säger S näringspolitiske talesperson Fredrik Olovsson.

MP:s språkrör Daniel Helldén uppger att det inte är oväntat att regeringen vill gå in med ”oerhört mycket pengar” i ny kärnkraft och varnar:

– Det här blir ett slukhål för skattebetalarnas pengar.

Även Rickard Nordin som är Centerns talesperson för klimat- och energipolitiska frågor är kritisk.

– Det är oacceptabelt att varje hushåll ska betala hundratusentals kronor för att infria regeringens vallöften säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.