I dag samlas 1 200 kristdemokrater i Örebro där partiet håller kommun- och regiondagar. Det är den första stora partisammankomsten sedan valet i höstas. Det är också ett välkommet tillfälle för Ebba Busch att möta och tala direkt till partiet efter en vinter som inte riktigt blivit som hon tänkt sig.
Valet i september var på flera sätt en framgång för Kristdemokraterna. Partiet gick framåt i kommun- och regionvalen. Efter åtta år i opposition kunde KD också bilda regering med Moderaterna och Liberalerna, med stöd av Sverigedemokraterna.
KD:s valresultat på riksnivå var dock inte så mycket att jubla över. Partiet backade jämfört med 2018 från 6,4 procent till 5,3 procent.
Intern kritik
Den negativa opinionstrenden har fortsatt efter valet. I den senaste väljarbarometern från SVT/Novus fick KD endast 3,5 procent. Man kan, något förenklat, säga att Ebba Busch är tillbaka på ruta ett, på de nivåer i opinionen hon upplevde den första tiden som partiledare, innan lyftet kom i valrörelsen 2018. Ebba Busch har alltjämt en stark ställning i sitt parti efter vändningen hon lyckades åstadkomma då. Men på sikt bestäms hennes ställning i partiet av stödet i väljarkåren. Och Kristdemokraternas högersväng under Ebba Busch har stundtals mött intern kritik. Den kan komma upp till ytan igen om opinionssiffrorna fortsätter nedåt.
Sannolikt finns flera faktorer bakom KD:s nedgång. En kan vara att partiet blivit alltför likt övriga partier till höger i svensk politik. Det var också ett medvetet val av partiet för några år sedan i jakten på missnöjda högerväljare. Räkna därför med att Kristdemokraterna framöver kommer att tala mer om ”mjuka frågor”, som sociala frågor, familjen, sjukvård och äldreomsorg, för att ta några exempel. Det gjorde också Ebba Busch i sitt tal i Örebro.
Men KD och Busch har fler problem. Svekdebatten kring elstödet har sannolikt påverkat stödet för partiet. Turerna kring detta elstöd, där Ebba Busch är ansvarig minister, har varit många under vintern och regeringen har kritiserats på flera olika punkter.
Internt har det också varit oroligt i partiet efter den uppslitande konflikten på högsta nivå mellan EU-parlamentarikern Sara Skyttedal och före detta partisekreteraren Johan Ingerö, två personer som haft tunga och viktiga uppdrag för partiet de senaste åren.
Den här konflikten har skadat partiet på flera sätt. Internt höjde många på ögonbrynen vid beskrivningen av en spritfest på partiets valvaka och anklagelser om olämpligt sexuellt beteende. Men det handlar också om hur krisen hanterats av Ebba Busch och hur partisekreteraren fick sparken, något som rest frågetecken kring Busch ledarskap.
Skyttedal i fokus
Men striden har också riktat strålkastarljuset mot KD:s narkotikapolitik då Sara Skyttedal flera gånger argumenterat för legalisering av bruk av narkotika, vilket går tvärtemot partiets politik. Knappast heller något som går hem bland traditionella borgerliga väljare, som ju är KD:s viktigaste målgrupp.
Det finns alltså rejält med utmaningar att hantera för Ebba Busch framöver om hon ska lyckas vända den nedåtgående trenden. Hon har ännu ett starkt stöd i sitt parti, men skulle opinionssiffrorna fortsätta nedåt lär det inte dröja länge innan den interna kritiken bubblar upp till ytan.