• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förtroendet för våra partiledare ökar i vissa och sjunker i andra fall, men bäst i klassen är just nu Kristdemokraternas Ebba Busch Thor (mitten). Se hur det gått för de andra i klippet. Till vänster: Ulf Kristersson (M). Till höger: Isabella Lövin (MP). Foto: Tomas Oneborg/Jessica Gow/SvD/TT

Minskat förtroende för Ebba Busch Thor – men KD-ledaren fortsatt i topp

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor har högst förtroende i Novus förtroendebarometer för juni, trots att KD-ledaren backar något. Samtidigt har svenskarna nu större förtroende för Ulf Kristersson (M) än för Jimmie Åkesson (SD).

– Politiken har blivit väldigt personcentrerad, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Trots att förtroendesiffrorna sjunkit något är Kristdemokraternas Ebba Busch Thor den partiledare svenska folket har störst förtroende för. Siffrorna ska ses i ljuset av det väljarras som partiet drabbades av i Novus senaste väljarbarometer.

– Hon har inte drabbats lika hårt som partiet och det kan tyda på att det faktiskt kan bli en relativt snabb återhämtning för Kristdemokraterna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström om siffrorna.

KD är ett relativt litet parti, varför tror du att förtroendet för Ebba Busch Thor trots det är så starkt?

– Politiken har blivit väldigt personcentrerad. Det handlar mycket om one-liners och snabba utspel, vilket Ebba Busch Thor är väldigt duktig på. Det gör att hon lyfter sig högt över kanske framför allt Stefan Löfven (S) som inte riktigt har den förmågan.

Alla partiledare för Sveriges riksdagspartier. Foto: SVT

Ulf Kristersson har passerat Jimmie Åkesson

När det gäller statsministern får han se sig omsprungen av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som med liten marginal kniper andraplatsen. På fjärde plats i förtroendebarometern återfinns Ulf Kristersson (M).

Han står för den största procentuella ökningen vilket gör att han just nu nu åtnjuter större förtroende än Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Ulf Kristersson har vunnit på att allt inte kretsar kring migrationsfrågan. Januariöverrenskommelsen har faktiskt också gjort att han har kunnat ta en mer tydlig opinionsledarroll. Det kunde han inte i samband med Decemberöverrenskommelsen. Det här har gjort att Jimmie Åkesson har hamnat lite i skymundan, säger Torbjörn Sjöström och fortsätter:

– Vi ser också att Moderaterna bibehåller sin position i väljarstöd medan Sverigedemokraterna fortsätter att tappa. SD kan inte längre åtnjuta positionen som det enda tydliga oppositionspartiet.

”Nyamko Sabuni har en förmåga att höras och märkas”

På sjätte plats hamnar Centerpartiets Annie Lööf, tätt följd av Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Liberalernas nya ledare uppvisar ett klart uppsving i förtroendet jämfört med sin företrädare, Jan Björklund, mot vilken hon jämförts med i undersökningen.

– Precis som Ebba Busch Thor har Nyamko Sabuni en förmåga att höras och märkas. Hon funkar bra medialt och framstår som någon som faktiskt har åsikter och det är det som efterfrågas bland väljarna just nu.

I botten återfinns Miljöpartiets bägge språkrör med klart sämre förtroendesiffror än övriga partiers ledare.

Svenskarnas förtroende för partiledarna

Fråga: Vilket förtroende har du för följande partiledare?

Svaret: Ganska + mycket stort

Juni jämfört med Maj 2019

1 (1) Ebba Busch Thor (KD) 33% (36%)

2 (3) Jonas Sjöstedt (V) 30%  (27%)

3 (2) Stefan Löfven (S) 30%  (30%)

4 (5) Ulf Kristersson (M) 29%  (22%)

5 (4) Jimmie Åkesson (SD) 27%  (26%)

6 (6) Annie Lööf (C) 23%  (21%)

7 (7) Nyamko Sabuni* (L) 22%  (15%)

8 (8) Isabella Lövin (MP) 10%  (10%)

9 (9) Per Bolund (MP) 9%  (8%)

* Nyamko Sabuni är jämförd med Jan Björklund

Frågan ställdes till 1 023 personer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18 till 79 år, under perioden 20 till 25 juni. Deltagarfrekvensen var 60 procent. Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.