– Under senare år har vi sett att användningen av litium har minskat i Sverige. I totala tal inte så mycket, men vi har blivit duktigare på att upptäcka bipolär sjukdom och de nyupptäckta fallen får inte litium i lika hög utsträckning. Jag tror det kan ha effekter på sjukligheten, säger Mikael Landén som är professor och överläkare i psykiatri vid Göteborgs universitet och Karolinska Institutet.
Bipolär sjukdom, eller det som tidigare kallades manodepressivitet, är en livslång sjukdom som drabbar en på femtio och innebär att man i vissa perioder är antingen manisk, hypomanisk, som är lite lindrigare, eller deprimerad.
Effekten av litium ett mysterium
– Det som är så speciellt med bipolär sjukdom och som är lite av ett mysterium fortfarande är att det finns effektiv behandling, riktigt effektiv behandling, som upptäcktes mer eller mindre av en slump 1949 och det är litium som är ett grundämne, och ingen kan riktigt förklara varför det fungerar, det bara fungerar, och litium har också en unik självmordsskyddande effekt, säger Mikael Landén.
Det tar i snitt mellan fem och tio år att få rätt diagnos vilket kan resultera i felaktig medicinering som gör att sjukdomen till och med förvärras:
– Du får behandling för din depression med antidepressiva läkemedel och då blir du först frisk men sedan blir du i stället manisk. Och sedan är det vissa som tror att skoven kan komma tätare och tätare om man använder bara antidepressiva, så det är en viktig del med att diagnostisera rätt, att man kan få rätt behandling med stämningsstabiliserande i stället.
Fler återfall utan litium
Men trots att litium, även internationellt, är ansett som det mest verksamma och bäst beprövade läkemedlet och ska vara ett förstahandsval för läkare, ser forskarna alltså nu en nedgång i förskrivningen.
– Man ser ju olika litiumförskrivning i olika län i landet och när vi tittar preliminärt på hur mycket patienterna återfaller så är det ett inverst samband med hur mycket litium man förskriver. Så i de län där det förskrivs minst litium där tenderar patienter att återfalla mer än i de län där det förskrivs mer litium.
– Det är klart att det ständigt kommer nya läkemedel och det är vi ju väldigt glada för förstås, för det är ju inte alla som svarar bra på litium, så det är ju bara bra att det finns alternativ. Men det är klart, att då lanseras ju de hårt, och det är inte alltid någon som står upp och försvarar litium som är det bäst beprövade läkemedlet, säger Mikael Landén och förklarar:
– Det är ju ett grundämne så det har aldrig någonsin varit patenterat. Det är ingen läkemedelsindustri som har tjänat några enorma pengar på det.