”Jag är så glad att jag fick stanna. Jag hade ingenstans att ta vägen.” Här berättar Lidiia och hennes dotter Zhanna om lyckan efter beslutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är så glad att jag fick stanna. Jag hade ingenstans att ta vägen.” Här berättar Lidiia och hennes dotter Zhanna om lyckan efter beslutet. Foto: Justina Hüll/SVT

Efter avslagen – Lidiia, 87, utvisas inte till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Multisjuka Lidiia Prokhrenko ska få stanna. Efter ett års kamp har Migrationsdomstolen beslutat att bevilja henne 13 månaders uppehållstillstånd i Sverige. Men vad som händer efter det vet ingen. 

Mars 2022 flyr Lidiia Prokhrenko, som är rysk medborgare, från Kiev. Här har kriget brutit ut och Lidiia som bott i Ukraina i över 15 år tvingas ta sig hela vägen till Rättvik i Dalarna. Här bor hennes dotter Zhanna Mikolayenko. 

Väl i Sverige börjar en annan resa. Resan att få stanna. Den ska visa sig vara svårare än vad Lidiia befarat. Ukrainska medborgare som flyr kriget kan få tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, men det gäller inte ryska medborgare som bor i Ukraina. 

– Utgångspunkten i asylärenden är att det är en individuell prövning av de asylskäl som åberopas. I fråga om ryska medborgare så blir det en fråga om en individuell prövning, vad det är man fruktar eller riskerar vid ett återvändande till Ryssland, säger Anna-Pia Beier, jurist vid Asylrättscentrum. 

Men efter två utvisningsbeslut från Migrationsverket har nu Migrationsdomstolen beslutat att upphäva tidigare beslut om utvisning. Lidiia ska få stanna hos dottern. Åtminstone i 13 månader till.  

-  Jag är så glad att jag fick stanna. Jag hade ingenstans att ta vägen, säger hon.  

Advokaten: Domstolen har fel 

Lidiias tidigare svärson och hennes barnbarn jobbar i det ukrainska försvaret och hon har öppet uttryckt sin kritik mot kriget i Ukraina i svenska medier. Men varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen bedömer att hotbilden är “tillräcklig för att göra sannolikt att Lidiia är i behov av skydd”.  

Istället är det “synnerligande ömmande omständigheter” som gjort att hon beviljas tillfälligt uppehållstillstånd. Hon är nämligen multisjuk. Så pass sjuk att flera svenska läkare har intygat att ett avbrott hennes vårdkontinuitet kan komma att få dödlig utgång.

Men domstolen har inte varit överens i frågan.  

Hur påverkar det Lidiias framtida uppehållstillstånd?  

– I Migrationsdomstolen bedömde tre av fyra domare att det föreligger synnerligen ömmande omständigheter i Lidiias fall. Alla fyra domarnas röster är lika värda. Att rådmannen inte delade majoritetens uppfattning kommer förmodligen inte att påverka en eventuell förlängningsansökan hos Migrationsverket, säger Liidias advokat Cemal Özkan.  

Det säger lagen om tillfälligt uppehållstillstånd

Enligt massflyktsdirektivet omfattas de som flytt från Ukraina, den 24 februari 2022 eller senare, på grund av de ryska väpnade styrkornas militära invasion, och är:

  1. ukrainska medborgare som bodde i Ukraina före den 24 februari 2022
  2. statslösa personer och personer som fått asyl i Ukraina före den 24 februari 2022. De måste också ha bott i Ukraina.
  3. familjemedlemmar till personer som fått uppehållstillstånd enligt punkt a eller

Enligt ett beslut från regeringen ska också personer som nämns ovan, som har rest in i Sverige från och med den 20 oktober 2021 omfattas av och få uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Migrationsverket har i november 2022 beslutat att också utländska medborgare med permanent uppehållstillstånd i Ukraina, och som var bosatta i Ukraina före den 24 februari 2022 ska omfattas om de inte kan återvända till sitt ursprungsland eller sin ursprungsregion på trygga och varaktiga villkor.

Källa: Asylrättscentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.