• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Helena Bellardini glädjs av att hjälpa. Foto: SVT

Efter foderbristen – lantbrukare hjälps åt för att klara krisen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månadernas torka har lett till akut brist på foder för boskapsdjuren i stora delar av landet. Svenska lantbrukare runt om har därför slagit sig samman för att på olika sätt hjälpa varandra.

– Jag är glad över att få ta det här extra. Mina vallar har inte gett det jag räknat med och alla lager hos både mig och mina grannar har stått tomma sedan förra året, så varje strå räknas, säger Emrik Forssén.

Han är köttbonde från Falun som likt många andra lantbrukare i Sverige har haft svårt att hitta betesmark och foder. Som tur är har han fått hjälp av markägaren Helena Bellardini som ger bort gräs till Emrik. 

– Det är en stor mark som jag egentligen inte använder själv så om det kan komma till nytta hjälper det mig också. Vi människor är gjorda för att kunna hjälpa varandra så det hjälper mig också att se djur som överlever, säger hon.

Tvingas nödslakta

Den ovanliga värmen har lett till att boskapsdjurens foder brunnit upp och därför har också bönder tvingats nödslakta sina djur. Men köerna till slakterierna har börjat bli för långa och många är tvungna att hitta andra nödlösningar.

En lösning har varit att på sociala plattformar få kontakt och hjälpa varandra. Emrik och Helena har som många andra kommit i kontakt via en Facebookgrupp som startats för att lantbrukare ska kunna hjälpa varandra i krisen.

Fraktar tillsammans

I en av grupperna, som har cirka 22 000 medlemmar, är det många som både ger bort, säljer och efterlyser foder men också de som erbjuder sina betesmarker till andras djur.

Många går också ihop för att tillsammans kunna frakta in foder från utlandet, som annars är väldigt dyrt, och en av de är Cecili Fält från Laholm som också drabbats av torkan.

– Jag kollade på Facebook och hittade en leverantör utomlands och tillsammans med ett par gäng andra tjejer fick vi ihop en hel lastbil på 24 000 kilo som kommer att komma till Sverige i slutet av juli, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.