Varje vecka kommer runt 1500 asylsökande till Sverige och det är Migrationsverkets uppgift att snabbt få in dem under tak.
Men som SVT tidigare berättat får vissa av de mindre landsortskommunerna ta emot en oproportioneligt stor andel av de nyanlända. På vissa mindre orter, som till exempel Gysinge och Hällnäs, finns det i dag fler asylsökande än vad det finns invånare.
För när Migrationsverket handlar upp nya flyktingboenden är de enligt upphandlinglagen skyldiga att ta det billigaste alternativet, något som myndigheten nu vill ändra på.
– Det har fått till följd att vissa kommuner tagit ett oproportionerligt stort ansvar för den svenska asylmottagningen. Genom den nya modellen hoppas vi bättre kunna fördela i vilka kommuner nya asylboenden öppnas.
”Modellen laglig”
Modellen går ut på att kommuner som redan i dag har en stor andel asylsökande i förhållande till folkmängden ska kunna undantas från ytterligare boenden. Det ska ske genom att anbud som lämnas för boenden som vill nyetableras i dessa kommuner beläggs med ett ekonomiskt påslag. Det innebär att dessa anbud placeras längst ner i rangordningen. Anläggningen blir då bara aktuell för Migrationsverket om det inte finns några andra alternativ.
– Vår uppfattning är att modellen håller sig inom lagens ramar, säger Anders Danielsson.
Kan inte garantera skola
Filipstad är en av de kommuner som tagit emot flest nyanlända det senaste året. Mottagandet är nu så stort att man inte kan garantera alla barn en skolplats.
– Migrationsverkets förslag är ett fall i rätt riktning, säger Per Gruvberger, kommunalråd i Filipstad. Jag tror Filipstad kommer att tillhöra de kommuner där det framöver blir för dyrt för Migrationsverket att placera nya asylboenden.
– Men, tilläger han, det vore bättre om Migrationsverket tilläts att äga sina egna boenden istället för låta flyktingmottagningen styras av marknadskrafterna. Det får till följd att asylboenden ofta placeras på avsides belägna platser där det är svårt att klara den kommunala servicen.
Men Migrationsverket tillägger att modellen bara kommer att fungera om personer som fått uppehållstillstånd kan lämna asylboendet och placeras i en kommun.
– Vid årsskiftet bodde cirka 10 000 personer med tillstånd i verkets asylboenden och så länge det är fallet kommer verket även framöver behöva samtliga boendeplatser vi kan upphandla, säger Anders Danielsson.