Anton Etzler i SVT:s studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiet har inlett ett uteslutningsärende kopplat till antisemitism. Foto: SVT.

Efter kritiken mot V: ”Inget stöd för antisemitism i Vänsterpartiet”

Uppdaterad
Publicerad

Hård kritik har riktats mot Vänsterpartiet efter rapporteringen om att partiföreträdare uttryckt antisemitism på sociala medier.

Nu har Vänsterpartiet inlett ett uteslutningsärende för en av företrädarna.

– Det finns inget stöd för antisemitism i Vänsterpartiet, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Helsingborgs dagblad och Sydsvenskan avslöjade nyligen att V-politikern Ali Hadrous, som sitter i Landskronas kommunfullmäktige samt i partiets styrelse i kommunen, har spridit antisemitism och hyllat terrorister.

– Han har spridit grovt antisemitiska saker på internet, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare i Aktuellt.

Vänsterpartiet har nu inlett ett uteslutningsärende och uppmanat Hadrous att lämna sina uppdrag. I samband med avslöjandet blev han också av med sitt jobb som lärare.

Ali Hadrous menar att han själv inte anser att han har delat antisemitiska inlägg.

Två andra fall slipper uteslutning

Det har även framkommit att Orwa Kadoura, vice ordförande för V i Malmö, spridit antisemitiska budskap och hyllat Hamas på sociala medier.

Det ska bland annat handla om en video som hyllar Hamas attack mot Israel den 7 oktober och en annan där Netanyahu porträtteras med djävulssvans medan han dricker Gazabors blod.

Enligt Etzler ska Kadoura inte förstått att inläggen kan uppfattas som antisemitiska och efter avslöjandet uttryckt ånger och därefter tagit ner videorna.

Sajten Doku har avslöjat att Kristofer Lundberg, ordförande för partiet i Angered i Göteborg, uttalat stöd för PLFP (Folkfronten för Palestinas befrielse), en organisation som terrorklassats av EU och USA.

PLFP förespråkar väpnad kamp mot Israel och motsätter sig en tvåstatslösning som erkänner Israel, något som går emot Vänsterpartiets hållning i frågan.

Dock pågår inga uteslutningsåtgärder för partiföreträdarna i Malmö och Angered.

– I alla de här tre fallen har det ju skett saker som är emot Vänsterpartiets linje och en del saker som är helt oacceptabla, och det är oacceptabelt, men det betyder ju inte att man blir utesluten, säger Aron Etzler.

Avsikten skiljer fallen åt

Aron Etzler menar att de tre fallen är olika och att företrädarnas avsikt spelar roll.

– Det beror ju väldigt mycket på hur man agerar sen, man måste ju reparera den skada som man har gjort och medverka till det och inte göra om misstaget, säger han.

Enligt Etzler representerar inte dessa fall av antisemitism partiets hållning i frågan och menar att Vänsterpartiet är det parti i Sverige där minst antisemitism förekommer.

– Det finns inget stöd för antisemitism i Vänsterpartiet, säger Aron Etzler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.