Efter mordet på pappan i Rissne: Rättspsyk i Huddinge slutar med promenad i grupp

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året rymde en man från rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. I januari dödade patienten en man i Rissne.

Nu har kliniken slutat med gruppromenader. Enligt facket var det fler patienter än vårdare med under promenaden då mannen rymde.

I december förra året inträffade en rymning utanför rättspsykiatriska kliniken Helix under en övervakad promenad. Enligt Alex Ossandon, som själv är vårdare och huvudskyddsombud för Kommunal, var det tre patienter på två vårdare under promenaden.

– I dag går vi endast ut med en patient på två vårdare. Jag hoppas att det förblir så. Det känns tryggare, säger Alex Ossandon. 

Knivattacken i Rissne

Var dömd för mord

Patienten som avvek var en ung man som dömts till sluten rättspsykiatrisk vård efter ett knivmord på ett gymnasium 2017.

Enligt Region Stockholm begärdes omedelbar handräckning av polisen för att föra patienten tillbaka till vårdinrättningen men utan att lyckas.

Knivdödade småbarnspappa

I början av januari knivmördade mannen en småbarnspappa vid en bankautomat i Rissne i nordvästra Stockholm. Mannen greps senare och återfördes till vårdinrättningen.

Alex Ossandon har haft kontakt med vårdarna som var med när den unge mannen rymde. 

– De mår ändå bra efter omständigheterna men självfallet är det alltid jobbigt när man tappar en patient under en bevakad promenad, säger han. 

Utreds internt

Det pågår en intern utredning som ska avgöra vilka åtgärder som ska vidtas på Helix efter den här händelsen.

Under tiden vill regionen inte kommentera det enskilda fallet och hänvisar till säkerhets- och sekretesskäl.

– Om man har fler patienter än personal har man gjort bedömningen att det är en ganska säker situation. Men det händer att vi gör felbedömningar och ibland uppstår saker som man inte har kontroll över, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, SKR. 

Här handlar det om en patient som mördat två år tidigare och enligt uppgift var det fler patienter än vårdare vid promenaden. Har man gjort en korrekt säkerhetsbedömning då?

– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Men det är viktigt att man gör en ordentlig utredning i efterhand för vi försöker hela tiden lära oss: Kunde man sett något som hade lett till en annan avvägning eller bedömning, säger Ing-Marie Wieselgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken i Rissne

Mer i ämnet