SVT:s granskning av de 143 inrapporterade avvikningarna från rättspsykiatrin 2020 visar att i vart fjärde fall bedömdes personen som farlig för sig själv och/eller för andra.
– Varje fall där någon ger sig iväg och där personen är farlig är en för mycket. Vår ambition är att det ska vara noll, kommenterar Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, SKR.
”Man måste pröva saker”
Men hur kommer det sig att det inte är noll då?
– Vi har att väga mellan att låsa in helt och hållet eller försöka att behandla och rehabilitera en person. Och då måste man i vissa lägen pröva saker. Det blir en dålig vård om man inte har möjlighet att komma ut och se om man är redo för nästa steg, menar hon.
Nära 150 avvikningar varje år
Socialstyrelsens sammanställning av avvikningar från rättspsykiatrisk vård visar att mellan 2015 och 2020 skedde i snitt nära 150 fall av avvikningar varje år.
SVT har granskat de 143 inrapporterade avvikningarna 2020. De flesta av de handlingar vi har fått ut är i stora delar sekretesstämplade.
Uppgifter om eventuella brott som begås när personerna är försvunna, eller hur många som inte kommit tillbaka redovisas inte.
Expert: Kan vara negativt att låsa in
Men av rapporterna ser vi att i vart fjärde fall bedömdes personen som avvek som farlig för sig själv och/eller andra.
– Säkerheten är högt prioriterad men att låsa in en människa helt och bevaka den varje sekund är negativt och kan på sikt leda till att den här personen inte återanpassas och är farlig i hela sitt liv, säger Ing-Marie Wieselgren.
Hälften har avvikit förut
I en stor majoritet av fallen, 93 stycken, hade personen avvikit från permission eller frigång.
Åtta patienter har avvikit vid promenad med personal och fem i samband med tandläkar- eller läkarbesök.
I 84 av fallen, mer än hälften, hade personen som avvek gjort det tidigare.
”Ser över byggnader och larm”
Regionerna ser nu över säkerheten inom rättspsykiatrin, enligt Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKR.
– Vi tittar dels på själva byggnaderna, säkerheten kring dem, larm och så vidare. Och dels på det vi kallar för dynamisk säkerhet. Att ha tillräckligt med personal runt patienterna och ligga steget före, så att inte avvikelser sker, säger hon.
Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det i rubriken att 143 personer avvikit från rättsspykiatrin under 2020. Det statistiken visar är antalet avvikningar. Samma person kan alltså ha avvikit flera gånger.