Karta över Sverige med en markerad sektion i blått med diagonala linjer, som representerar ett specifikt område av intresse i den norra delen av landet. Två blå pilar pekar ut från Sverige och mot Finland och Baltikum. Karta över omgivande länder är också synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se planen för hur Sverige ska försvaras. ”Det bildas tomrum”. Foto: Andreas Carlsson/SVT

Här är luckorna i försvaret av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Om det skulle bli ett krig mellan Natoländer och Ryssland kan stora delar av den svenska armén komma att strida i Finland och Baltikum. Men det skapar tomrum på flera platser i Sverige. Nu finns planer på att införa ett nytt slags förband för att öka försvaret av svenskt territorium.

När Sverige gick med i Nato förändrades Svenska Försvarsmaktens roll i grunden. Det är inte bara Sverige som ska förvaras nu, utan hela militäralliansen. Stora delar av armén kan därför komma att befinna sig utanför Sveriges gränser.

Samtidigt finns en hotbild mot svenskt territorium. Det arméchef Jonny Lindfors ser framför sig handlar främst om luftanfall och mindre sabotagegrupper.

– Man vill försvåra försörjning, man vill spränga broar, påverka lager eller förråd, järnvägsknutar, flygplatser och så vidare.

Nytt slags förband

För att möta de här hoten finns nu planer på att införa ett nytt slags förband, territorialförsvaret, bestående av lite äldre soldater. Tanken är att de ska komplettera Hemvärnet.

– Till de mer glesbefolkade områdena behöver vi kunna flytta förband och där fyller territorialförsvaret en viktig roll, säger Jonny Lindfors.

Regeringen kommer inom kort att presentera sina förslag för försvarets utveckling de närmaste fem åren. Slutgiltigt beslut fattas av riksdagen i december.

Därför publicerar vi uppgifter om Sveriges försvar

Hur Sveriges försvar ska se ut bestäms av våra folkvalda politiker. För att kunna utvärdera deras arbete behöver medborgare kunna bilda sig en egen uppfattning.

Uppgifterna i SVT:s reportage är offentliga sedan tidigare. Det vi gjort är att sammanställa och förtydliga dem så att även den som saknar förkunskaper ska kunna ta del av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.