Centerpartiets Muharrem Demirok och näringsminister Ebba Busch i TV-studion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se höjdpunkterna från debatten mellan Muharrem Demirok (C) och Ebba Busch i Agenda: ”Det är hål i hela huvudet” Foto: SVT

Efter pausade vindkraftssatsningen: ”Dråpslag mot energiproduktionen”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls jättesatsning Kriegers flak stoppades efter regeringens besked om att inte bekosta anslutningsavgiften.

Ett dråpslag mot energiproduktionen tycker C-ledaren Muharem Demirok.

– Det är ett arv som Ebba Busch riskerar att få bära med sig, att vara den energiminister som inte har tillfört en enda kilowattimme under en hel mandatperiod, säger han i SVT:s Agenda.

Planeringen har pågått i över 20 år. Meningen var att vindkraftssatsningen Kriegers flak skulle ge Sydsverige mer egenproducerad el.

Men regeringens beslut att inte bekosta elledningar ute till havs, innebär enligt Vattenfall att ”det helt enkelt inte är lönsamt att bygga.”

Hur stor den totala summan för anslutningsavgiften skulle bli har inte Vattenfall uppgett, men enligt Centerpartiets ledare Muharem Demirok bör staten stå för kostnaden eftersom de utgör ”grundläggande infrastruktur”.

Han menar att det är regeringens uppgift att se till att det finns förutsättningar för ”all fossilfri energi att kunna leverera”.

– Att vända ryggen mot havsbaserad vindkraft är att slå undan benen för en energikraft som vi är i behov av. Vi riskerar att se en situation där havsbaserad vindkraft försvinner helt i Sverige och det skulle vara ett enormt dråpslag mot energiproduktionen, säger han.

Behöver mer baskraft

Men energiminister Ebba Busch (KD) menar att det Sverige behöver är att satsa mer på baskraft, vilket innebär kärnkraft och vattenkraft, som enligt Busch är en mer pålitlig energityp.

– Vi vill se till vad som ger mer effekt, tillräckligt med el, där det behövs, när det behövs och till vettiga priser.

– Jag anser att vi behöver mer vindkraft men för att vi ska kunna släppa på mer, behöver vi också mer baskraft, säger hon.

Hon menar att man i Sverige har satsat på den fossilfria elproduktionen, utan att egentligen lyckas producera mer el som faktiskt går att bruka.

– Trots att vi har jättemycket mer el installerat i systemet så kan vi bara konsumera lika mycket i dag som för tio år sedan, det är ju hål i hela huvudet för att tala klarspråk.

Skulle kunna fylla behovet nu

Enligt Centerpartiets Muharem Demirok står en halv miljon svenska hushåll med ”enormt höga elpriser” och farhågan är att den el som motdebattören Busch vill premiera, kärnkraften, kan generera kommer att dröja. Vindkraftsparken skulle dock kunna fylla det behovet nu, enligt honom.

– Vi riskerar 10, 15, 20 år utan ny elproduktion i södra Sverige, det är ett arv som Ebba Busch riskerar att få bära med sig, att vara den energiminister som inte har tillfört en enda kilowattimme under en mandatperiod, säger han.

Se hela debatten i SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.