Ebba Busch (KD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ebba Busch om vindkraften i videon: ”Inte ensamt lösningen”. Foto: SVT

Busch om stoppade vindkraftparken: Olyckligt – men andra får ihop budget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tänker inte backa från slopandet av det statliga stödet för elkablar till havs. Detta trots att Vattenfall nu pausar sitt vindkraftsprojekt Kriegers flak – med hänvisning till uteblivet stöd.

– Jag tycker att det vore oansvarigt att premiera ett enskilt kraftslag så hårt. Det säger energiminister Ebba Busch (KD)

Beslutet att stoppa den stora vindkraftparken Kriegers flak beror enligt Vattenfall på att Tidöpartierna dragit in de statliga subventionerna av elkablar till havs – lönsamheten blir för låg utan det statliga stödet.

Trots att eljätten på måndagen meddelar att man avslutar, eller i alla fall pausar, projektet verkar energiminister Ebba Busch (KD) stå fast besluten i frågan.

– Vi kan inte lägga mångmiljarder på ett kraftslag, alltså havsbaserad vindkraft, för att täcka anslutningsavgifter. Det gör vi inte för den landbaserade vindkraften, säger hon.

Busch menar att regeringen prioriterar att ”bygga det svenska elsystemet robust igen” – men att vägen dit går genom teknikneutrala val.

– Jag tycker att det vore oansvarigt att premiera ett enskilt kraftslag så hårt.

”Andra klarar sig utan”

Ebba Busch lyfter också att andra havsbaserade vindkraftprojekt verkar klara sin budget – trots slopade anslutningsstöd.

– Vattenfall har ett annat projekt som de har ekonomisk bärighet för som det verkar, säger hon.

Från oppositionens håll är man kritisk till de uteblivna subventionerna. Miljöpartiets språkrör Amanda Lind menar att statliga subventioneringar för anslutningsavgiften är nödvändig för utvecklingen av Svensk elproduktion.

”Regeringen driver hellre sitt egna politiska projekt än ser till Sveriges bästa”, säger hon i ett skriftligt uttalande till SVT och tillägger:

”Svenskarna behöver billigare el nu, inte om tjugo år.”

Hon tycker också att man borde införa en ersättning till kommuner som producerar förnybar el och att reformera det kommunala vetot.

Fredrik Olovsson, talesperson i energifrågor för Socialdemokraterna, tror att stoppet för Kreigers flak kan bli ett slag mot elpriserna i södra Sverige.

– Det här projektet har ett stort värde i södra Sverige som ju har ett underskott och höga priser, säger han.

Parken ligger ungefär tre mil söder om Trelleborg och är enligt Vattenfall ”Sveriges mest mogna havsbaserade vindkraftsprojekt” och skulle kunna producera ungefär 2,7 TWh el på ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.