De fem myndigheter som ingår i granskningen är Arbetsförmedlingen, Polismyndigheten, Skogsstyrelsen, Tillväxtverket och Trafikverket. De har valts ut för att tänkas representera Myndighetssverige. Riksrevisionen har hittat 99 fall under 2016 där man bedömt att risk finns för korruption och förtroendeskada.
Fallen är fördelade över samtliga fem myndigheter och det rör fall där någon myndighetsanställd med närhet till upphandlingarna haft någon nära anhörig i de bolag man köpt tjänster av. Det kan handla om inköp av till exempel konsulttjänster. Granskningen har dock inte undersökt om myndighetspersonerna med närståendekopplingar själva varit inblandade i själva upphandlingarna.
– Det är inte vanligt, men det förekommer. Vi ser det som en påminnelse till myndigheterna att de måste ha goda system för att upptäcka det, säger Marianne Danielsson, projektledare på Riksrevisionen.
”Upptäcka jävssituationer”
Revisionen har inte strävat efter att påvisa om någon oegentlighet faktiskt skett, utan endast efter att hitta var risker finns. Granskningen kommer fram till att myndigheterna i viss mån har bra system för att upptäcka jävssituationer vid inköp, men att de har jobb kvar att göra.
– Arbetet som pågår hos myndigheterna är i rätt riktning, men man är inte riktigt framme än, säger Marianne Danielsson.
Går inte att förbjuda
Hon framhåller att det är förväntat att det finns närståendekopplingar i samband med köp, och att de inte går att förbjuda.
– Det vi däremot kan kräva är att de hanterar den här typen av kopplingar så att vi kan vara trygga med att inköp hanteras sakligt och opartiskt, säger hon.