Ludvig Stendahl, projektledare för granskningen Riksrevisionen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ludvig Stendahl på Riksrevisionen om vad myndigheten anser vara regeringens brister i att förebygga ekonomiskt våld. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Riksrevisionen kritiserar regeringens insatser för ekonomiskt våld

Uppdaterad
Publicerad

Minst var åttonde kvinna i Sverige har utsatts för ekonomiskt våld i nära relationer. Riksrevisionen kritiserar nu regeringen för att inte vidta tillräckliga åtgärder.

– Vi behöver säkerligen göra mer, säger jämställdhetsministern Nina Larsson (L).

Ekonomiskt våld kan yttra sig på olika sätt. Några exempel är att ta lån i någon annans namn eller på annat sätt skuldsätta sin partner. Det kan handla om att försvåra en bodelning eller att få tillgång till en persons bank-id.

Sverige har via Istanbulkonventionen förbundit sig att motverka mäns våld mot kvinnor. Men genom en granskning har Riksrevisionen kommit fram till att regeringens arbete inte är tillräckligt.

– Regeringen har bland annat inte integrerat ekonomiskt våld i den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor på ett tydligt sätt, säger Ludvig Stendahl, projektledare för Riksrevisionens granskning.

Jämställdhetsministern välkomnar granskningen

Jämställdhetsministern Nina Larsson (L) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) hänvisar till en pågående utredning som ska göra det enklare för kvinnor att lämna våldsamma män. Den utredningen väntas vara klar senast i december.

– Under förra året gav vi ett antal myndigheter i uppdrag att införskaffa rutiner för hur man kan både identifiera och motverka när man upptäcker den typen av ekonomiskt våld, säger jämställdhetsminister Nina Larsson (L) i en intervju med SVT.

Samtidigt understryker hon att regeringen ”säkerligen behöver göra mer”.

– Så jag välkomnar utredningen och ser fram emot att ta del av helheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.