När vuxna och barn har återvänt till vardagen efter långledigheten börjar förkylningar vandra runt på skolor och arbetsplatser.
Den enkla förklaringen är att smittorisken ökar när vi människor umgås mer i grupp och mellan fyra väggar.
– Man vistas mer i instängda miljöer och träffar fler människor. Då smittas man lättare av andra än under sommaren, säger Elda Sparrelid, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.
Samtalen till 1177 ökar
Att fler drabbas av förkylningssjukdomar kan bekräftas av de samtal som kommer in till 1177 Vårdguiden.
– Så fort skolorna drar igår ökar andelen som ringer angående förkylningssymtom. Under sommaren exempelvis har den typen av samtal varit få, säger Annasara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten som för statistik över samtalen som inkommer till Vårdguiden
Förkylning som sådan har inget med kyla att göra och är ett virus som infekterar kroppens luftvägar. Det kan leda till att näsa, mun och hals blir inflammerat som visar sig med hosta, snuva, feber, nästäppa och ibland feber. Viruset sprids lättare när luftfuktigheten är torr.
Förebygg med tvål
Enligt chefsläkare Elda Sparrelid är händerna den vanligaste smittvägen.
– Vi tar oss för näsa och mun hela tiden utan att vi tänker på det. Sedan rör vi vid saker som dörrhandtag och tar folk i hand. Du måste få smittan av någon annan.
Det generella rådet att stoppa spridningen av förkylningsvirus är tvätta händerna noggrant och ofta – och inte glömma tvålen för att vara säker på att få bort elaka baciller.
– Man ska ta för vana att tvätta händerna med tvål och vatten. När man kommer hem efter att ha åkt kollektivt, innan man ska äta, varit på toaletten eller före man ska hålla små barn. Och hosta och nysa i armvecket.
NÄR BÖR MAN SÖKA VÅRD EFTER FÖRKYLNING
De allra flesta som är förkylda behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.
Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:
- Du har feber som håller i sig i mer än fyra dygn.
- Febern kommer tillbaka efter att du har varit feberfri ett par dagar.
- Du får fler symtom från öronen, halsen, luftrören eller bihålorna.
Källa: Vårdguiden