Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ibland har myndigheternas säkerhetsfrågor kommit i andra hand, enligt Fredrik Bynander på Försvarshögskolan. Foto: SVT

Efter spionavslöjandet – nu måste myndigheter skärpa sina kontroller

Publicerad

Två bröder har åtalats misstänkta för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning. Nu behöver flera myndigheter skärpa sina kontroller, anser flera experter SVT talat med.

– Säkerhetsfrågorna har kommit i andra hand, menar Fredrik Brynander vid Försvarshögskolan.

Lantmäteriet är en av de myndigheter som ser händelsen med de två spionåtalade bröderna som en väckarklocka. Säkerhetsskyddschefen Peter Wengrud konstaterar att de har brister inte minst i sitt arbete med bakgrundskontroller av personal. 

– Det här måste ändras på en gång. Det är framför allt avsaknad av de små kontrollerna, varför vi nu ger oss in och kontrollerar betyg och intyg, säger han.

”Brister på samtliga områden”

Säkerhetsskydd handlar om att skydda den information och de verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet och innefattar både informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet.

Det här är tydligt reglerat i lagstiftningen men enligt Säkerhetspolisen, som utövar tillsyn över säkerhetsskyddet hos ett flertal myndigheter, finns det fortfarande brister i genomförandet på flera håll. 

– Vi ser brister på samtliga områden och de allvarligaste är i de grundläggande delarna, att man har svårt att identifiera vilka delar av den egna verksamheten som är av betydelse för Sveriges säkerhet, säger David Hughes som är säkerhetsskyddsexpert hos Säkerhetspolisen.

Tid- och kostnadsfråga

Säpos eventuella egna misstag i fallet med de två spionåtalade bröderna, vill Hughes dock inte kommentera.

– Jag tror att myndigheter är ställda under ett sådant tryck att vara effektiva att det här med säkerhet har kommit i bakgrunden, säger Fredrik Bynander som är docent och chef för centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan.   

– Man ska leverera snabba resultat och det ska vara billigt och då har säkerhetsfrågorna kommit i andra hand.

Ett annat problem, som flera av de som SVT har talat med nämner, är bristen på kompetens inom säkerhetsområdet generellt. 

– Det beror på flera saker. Dels att det inte finns en uttalad yrkeskår som är tillräckligt stor. Men det beror också på att all kompetens vi behöver inom juridik, ekonomi och upphandlingar inte är nischad för att ta hand om de här frågorna, säger Fredrik Bynander på Försvarshögskolan. 

Rättegången mot de misstänkta spionbröderna inleds i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.