Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och Anna-Caren Sätherberg (S), klimatpolitisk talesperson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett sätt att vilseleda folket” – Anna-Caren Sätherberg (S), klimatpolitisk talesperson, kräver en förklaring av klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) efter SVT:s granskning. Foto: Jessica Gow/TT, SVT.

Efter SVT:s granskning: S kräver förklaring av klimatminister Romina Pourmokhtari (L)

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning kommer Socialdemokraterna kalla klimatminister Romina Pourmokhtari till riksdagens miljöutskott.

Där ska hon förklara hur ett av Naturvårdsverkets scenarier kunde försvinna när regeringen i veckan hävdade att Sverige ser ut att nå EU:s klimatmål.

– Det är ju att vilseleda svenska folket, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Tidöpartierna har lovat att Sverige skall klara sina klimatåtaganden till EU. Men oppositionen är kritisk till det man kallar senaste dagarnas ”siffertrixande”.

– Det är häpnadsväckande när både finansministern och klimatministern står med bestämdhet och säger att de enligt ”huvudscenariot” ska nå klimatmålen. Så får man reda på att det finns inget huvudscenario, säger Anna-Caren Sätherberg, klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till SVT.

Det handlar om ett nytt förslag om höjd reduktionsplikt och hur långt det kan räcka för att Sverige ska klara EU:s klimatmål.

Två scenarier – regeringen nämnde bara ett

SVT kunde igår berätta att i det underlag från Naturvårdsverket som regeringen hänvisade till fanns två helt olika scenarier. I det ena är Sverige långt ifrån att klara klimatmålen, även när man räknar in regeringens nya lite högre reduktionsplikt. Detta – mer dystra scenario – nämnde aldrig regeringen. Istället talade man bara om det mer optimistiska scenariot, och flera stadsråd benämnde dessutom detta som ett ”huvudscenario”.

Naturvårdsverket menar att det finns stor osäkerhet, och att man därför- som brukligt – gjort två olika scenarier där inget är huvudscenario eftersom båda enligt dem i princip är lika sannolika.

”Upp till klimatministern att förklara”

Klimatminister Romina Pourmokhtari hävdade i en intervju med SVT på torsdagen att hon bara fått se ett scenario från regeringskansliets tjänstemän, och att detta var ett ”huvudscenario”. Men Anna-Caren Sätherberg menar att ministrar inte kan skylla på tjänstemän, utan har huvudansvaret oavsett vad som har hänt.

– Det är ju upp till klimatministern att förklara i sådant fall vad som hänt med det andra scenariot. Det är ju att vilseleda svenska folket när man inte talar om hur det står till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.