SVT:s reporter framför en whiteboardtavla och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte suttit med två scenarion och valt det bästa” – hör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om SVT:s avslöjande. Foto: SVT

Här är siffrorna regeringen inte visar – riskerar missa klimatmålet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen hävdar att den nya reduktionsplikten gör att Sverige väntas nå sina klimatmål i EU, men vill inte dela med sig av underlaget.

Nu kan SVT visa att det finns fler scenarier än det regeringen presenterade.

Under en pressträff berättade regeringen att man höjer reduktionsplikten och sänker drivmedelsskatter. Enligt statsråden kommer detta minska utsläppen med 2 miljoner ton på 6 år, vilket ska leda till att Sverige klarar EU:s klimatmål. Något som är nödvändigt för att Sverige ska slippa miljardböter.

Men inga siffror på hur man räknat redovisades, och när journalister bad om underlag blev svaret nej.

Statsråden slog även ifrån sig oppositionens kritik om att Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål.

– Man får väl välja om man ska tro på Finansdepartementets tjänstemän eller på Daniel Helldéns beräkningar. Jag väljer att tro på Finansdepartementets tjänstemän, sa Svantesson då.

Scenariot som försvann

Nu kan SVT visa att Finansdepartementets beräkningar bygger på Naturvårdsverkets underlag till klimatredovisningen. I det finns dock två olika scenarier: ett där Sverige med den nya höjda reduktionsplikten precis klarar EU:s mål, och ett där Sverige fortfarande är långt ifrån att klara målet.

– Det är många osäkerheter när man tar fram scenarier, så vi har tagit fram två olika. Vi bedömer att båda är lika sannolika, säger Sara Almqvist, enhetschef på Naturvårdsverket.

Det dystrare scenariot, där Sverige trots den nya reduktionsplikten missar klimatmålet, nämndes dock inte av regeringen på pressträffen eller i intervjuer.

Båda scenarier lika sannolika

Såväl Svantesson som Pourmokhtari kallade dessutom det mer optimistiska scenariot där Sverige klarar klimatmålen, för ”huvudscenario” i intervjuer med SVT. Men enligt Naturvårdsverket finns inget ”huvudscenario”. Det ordet har någon på Regeringskansliet hittat på.

– Vi kallar det inte för ”huvudscenario”. Båda är lika sannolika, säger Sara Almqvist.

När SVT på torsdagen träffar klimatministern igen menar hon att endast ett ”huvudscenario” presenterats för henne.

– Jag har inte suttit med två scenarion och valt det bästa. Våra myndigheter har presenterat scenarion till Regeringskansliet, sen har Regeringskansliet gjort sina beräkningar och sen får vi beräkningarna, säger Pourmokhtari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.