I januari 2017 hade polisens förtroendesiffror sjunkit till 44 procent, och 34 procent av svenskarna ansåg att de hade ”lite förtroende” för polisen.
Polisen visar sig ”när det gäller”
Men idag har förtroendet ökat, och 63 procent har ”stort förtroende” för polisen – en ökning med 19 procentenheter.
Enligt Novus vd, Torbjörn Sjöström, är detta en tydlig effekt från terrordådet i fredags. När väl en allvarlig händelse inträffar på riksnivå som hotar hela landets säkerhet har polisen visat sig pålitlig och förtroendeingivande.
LÄS MER: Detta vet vi om attacken
– Det är helt klart så att det händer en tragisk terrorhändelse och polisen efter några timmar faktiskt har fått spår och tag på personen. På det sättet visar man att, trots låga siffror om andelen lösta brott, när det gäller så har polisen hittat den skyldige vid en riktigt allvarlig händelse – så uppfattas det nu. Sen om det håller i sig är en annan femma, när man återgår till vardagen kan vardagsbrott återigen bli en fråga, säger Torbjörn Sjöström.
Svenskarna nöjda med polisens agerande
Hela 91 procent av svenskarna uppger att de anser att polisen agerade bra i samband med terrordådet i fredags, medan endast en procent anser att polisen agerade dåligt. I undersökningen bryts också siffrorna ner på partisympatier när det kommer till de tre största partierna, S, M, och SD.
Den relativt begränsade skara som anser att polisens agerande var dåligt återfinns bland Sverigedemokraternas väljare, men även inom denna grupp är den överväldigande majoriteten positiv (83 procent bra, 3 procent dåligt).
LÄS MER: Rakhmat Akilov, 39, misstänks för terrordådet i Stockholm
– Det är helt naturligt att Sverigedemokraterna är kritiska, med tanke på att man allmänt är mer kritiska mot samhällsutvecklingen. Men även där sticker det ut – trots deras samhällskritiska inställning i övrigt tycker dem att polisen gjort ett bra jobb här. Det kanske innebär lite andrum för polisen, säger Torbjörn Sjöström.
Störst förtroende för polisen i samband med terrordådet har Moderatväljare med 97 procent medan 94 procent av de socialdemokratiska väljarna sa sig vara nöjda med polisens agerande.
Ökat förtroende för att lösa brott
Även förtroendet för polisens förmåga att lösa brott har ökat. I september förra året upplevde bara 16 procent att polisens förmåga att lösa brott var ”bra”. Idag är den motsvarande siffran 42 procent – en ökning med 26 procentenheter.
Även i detta avseende är det Sverigedemokratiska väljare som har sämst förtroende för polisen – fler (63 procent) upplever polisens förmåga att lösa brott som ”dålig” än ”bra” (18 procent).
TV: Unika vittnesbilder direkt efter terrordådet
Socialdemokratiska väljare har aningen bättre förtroende för polisen än M-väljare i detta avseende, medan mer än dubbelt så många M-väljare (32 procent) än S-väljare anser att polisen är ”dålig” i detta avseende.
Undersökningen genomfördes på uppdrag av SVT i Novus Sverigepanel med 1.027 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år den 10 april 2017.
Polisens förtroendesiffror:
- Hur upplever du polisens förmåga att lösa brott?
Bra: 42% (+27 sedan sep '16)
Dålig: 31% (–35 sedan sep '16)
- Vilket förtroende har du för polisen?
Stort förtroende: 63% (+19 sedan jan '17)
Litet förtroende: 16% (–18 sedan jan '17)
- Hur anser du att polisen agerat i samband med terrordådet i Stockholm i fredags?
Bra: 91%
Dåligt: 1%