Foto: TT

Efter nya lagförslaget – allianspartier kräver hårdare skärpning mot telefonförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier ställer sig bakom regeringens förslag om krav på skriftliga avtal vid telefonförsäljning. Men bland allianspartierna finns de som vill se en skärpning så att lagen också ska inkludera lotteriförsäljning via telefon. Branschorganisationen Kontakta är kritisk till hela idén om skriftlighetskrav.

Vid en presskonferens på tisdagen presenterade konsumentminister Per Bolund (MP) och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) förslaget som gör det obligatoriskt med någon typ av skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning – via till exempel SMS eller mejl.

– Nu kommer vi att få avtalen hem, så vi i lugn och ro kan ta ställning till dem, säger Per Bolund.

Det har gått över två och ett halvt år sedan han fick lagförslaget från en statlig utredning, och både hans eget parti och Socialdemokraterna ville ha ett skriftlighetskrav redan före valet 2014. Nu räknar man med att den nya lagen kan träda i kraft i september.

Hur kommer det sig att det kommer att ha gått i princip hela mandatperioden innan lagförslaget är på plats?

– Det här är ett omfattande arbete vi behövt göra. Det har varit en lång beredning i regeringskansliet men är jag desto gladare att nu kunna stå här och visa att vi är beredda att gå fram med en lagstiftning.

Stöd från flera håll

Samtidigt har det varit oklart om ett skriftlighetskrav skulle vinna gehör i riksdagen, efter att flera partier bytt fot eller vacklat om tidigare ståndpunkter. I morse kunde SVT avslöja att Kristdemokraterna bestämt sig för att ställa sig bakom regeringens proposition.

– I stora delar ställer vi oss bakom förslaget. Det är alldeles för många människor som råkar illa ut i dag, skriver partiets konsumentpolitiska talesperson Caroline Szyber i en kommentar.

– Däremot har regeringen valt att lägga exempelvis lotteriverksamhet utanför. Det beror nog på att Socialdemokraterna själva finansierar delar av sin valrörelse på sina lotter, fortsätter hon.

Hon berättar att Alliansen nu kommer att arbeta gemensamt för att få in kompletteringar under riksdagsbehandlingen, något som bekräftas av Liberalernas talesperson Robert Hannah.

SD ”försiktigt positiva”

Även Centern välkomnar regeringens förslag, liksom Moderaterna, som tidigare varit uttryckliga motståndare till ett skriftlighetskrav.

– Vi står bakom huvuddragen i förslaget, men det är beklagligt att lotteriförsäljning via telefon inte regleras i förslaget, skriver partiets gruppledare i civilutskottet Mats Green i en kommentar.

Sverigedemokraternas konsumentpolitiska talesperson Mikael Eskilandersson skriver till SVT att SD är ”försiktigt positiva, då vi efterfrågat åtgärder för att förhindra oönskad telefonförsäljning”.

Kontakta, som är branschorganisation för bland annat telemarketingföretagen, är emellertid mycket kritisk mot lagförslaget.

– Oseriösa och kriminella struntar redan i befintlig lagstiftning, skriver Kontaktas vd Tina Wahlroth i ett pressmeddelande.

Hon menar att Konsumentverkets tillsyn och branschens självsanering borde utvecklas, och betonar att antalet klagomål minskat betydligt sedan förslaget kom.

Hänvisar till EU

Från regeringen menar man att undantaget för lotteritjänster har att göra med EU. ”Skälet till att lotteritjänster undantas från distansavtalslagen är att sådana tjänster inte omfattas av EU:s konsumenträttighets­direktiv. Därför finns i stället särskilda konsumentskyddande regler på området, och regeringen har nyligen i lagrådsremissen En omreglerad spelmarknad lämnat förslag som ytterligare stärker detta konsumentskydd.” skriver Heléne Fritzons pressekreterare Joanna Abrahamsson i ett mejl till SVT.

Fakta: Lagförslaget i korthet

  • Förslaget innebär att det inte längre ska vara möjligt att ingå i ett avtal muntligen när ett företag på eget initiativ kontaktar konsumenten per telefon. Om parterna blir överens ska försäljaren skicka anbudet skriftligen och köparen ska svara skriftligen. Det kan ske via mejl, sms eller vanligt brev.
  • Det nya lagförslaget gäller alla branscher som säljer varor eller tjänster via telefon. Inget undantag görs för bolag som redan har en affärsrelation till konsumenten. Lagen ska dock inte gälla ideella organisationer, föreningar och politiska partier.
  • Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.