Första vaccinet som kommer till Sverige är Pfizer-BioNTechs variant. Foto: Liam McBurney, AP/TT

Första vaccindoserna har anlänt till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De första vaccindoserna har levererats till ett julstilla Sverige och ska nu packas om och köras ut till samtliga regioner. I morgon söndag börjar vaccinationen mot covid-19.

Transporten har gått enligt plan och de första vaccindoserna från Pfizer/Biontech finns nu hos Folkhälsomyndigheten, redo för vidare transport ut till regionerna. Där ska vaccinationerna sätta i gång på söndagen, först ut är boende och personal inom äldreomsorgen.

-Det känns bra att vi nu är framme vid det här steget, och att vi i Sverige inom bara några timmar kan börja erbjuda skydd mot covid-19. I ett första skede vaccineras nu de som har det allra största behovet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer de doser som leveras under lördagen räcka till att vaccinera 4 900 personer, då det behövs två doser per person.

Här packas de första vaccindoserna i Sverige upp. Foto: Folkhälsomyndigheten

80 000 doser i veckan

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) gav grönt ljus för Pfizers/Biontechs vaccin så sent som i måndags. Efter helgen väntar leveranser i storleksordningen 80 000 doser per vecka till Sverige.

De första doserna i Sverige ska erbjudas personer som bor på särskilda boenden för äldre eller personer som har hemtjänst. Det kommer även erbjudas till nära hushållskontakter till dessa personer samt till personalen.

Tillgången på vaccin avgör sedan hur snabbt det kan erbjudas till fler. Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret på 2021.

Fakta mRNA-vaccin

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källor: University of Cambridge och Karolinska institutet

Fakta: Fem vaccinavtal

Sverige har gått med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Totalt har Sverige hittills tecknat avtal om så många doser vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen, förutsatt att vaccinen godkänns.

Källor: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet