Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ligger i soffan och är där tills jag går och lägger mig” – Eleonore Léone saknar sitt tidigare, energiska jag. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Eleonore Léone lider av postcovid: ”Tungt att lyfta ett finger”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en trötthet som inte liknar något annat. Det är tungt att lyfta ett finger.

Influencern och artisten Eleonore Léone tillbringar numera sina dagar i soffan, utmattad, febrig med hjärtklappning. Så har det varit sen i maj 2021.

Eleonore Léone  lider av långtidsbesvär efter en covid-infektion. Hon är långt ifrån ensam. Bara i hennes hemregion Östergötland har de senaste 18 månaderna 2 147 personer tagits emot inom primärvården med diagnosen postcovid. Kurvan är dock långsamt avtagande.

Hur många av alla covidsjuka som drabbas av långtidssymtom är svårt att svara på eftersom diagnosen fortfarande är ganska ny. 

Mirjam Schimanke, läkare på covidmottagningen i Norrköping, hänvisar till en stor holländsk studie som pekar på att nästan 13 procent av de som insjuknat med covid-19 har långvariga symtom.

Läkaren: ”Hjärntrötthet” besvärligast

Att ha så allvarliga och långvarigt handikappande symtom som Eleonore Léone är ovanligt. Men för många tar det lång tid att bli helt återställd.

– Det är “hjärntröttheten” som är besvärligast, säger läkaren Mirjam Schimanke. Det är den som gör det svårast att återgå till en fungerande vardag. Koncentrationssvårigheter, minnesproblem, stresskänslighet och en förlamande trötthet.

Kan ta tid att bli återställd

Den vård mottagningen i Norrköping erbjuder handlar mycket om att koordinera insatser från olika specialister: neurologer, hjärtläkare och så vidare. Samt att med hjälp av arbetsterapeuter hitta vägar tillbaka till arbetslivet. Patienterna måste ha tålamod – för många kan det ta tid att bli helt återställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.