På Hagagymnasiet i Norrköping har naturklassen lektion i litteratur. Här är ambitionerna höga och många satsar på att få bra betyg. Men eleverna vittnar om att det känns stressigt.
– Om man har fått höga betyg på alla prov och sen kommer det sista provet så blir det en brutal press. Om du inte lyckas med det provet blir allting du gjort innan förgäves, säger Louise Bergström.
”Stor press i klassen”
Kompisen Helena Berger håller med.
– Det är en väldigt stor press både i klassen och för de enskilda. Det är tufft för man har ju ett liv utanför skolan att tänka på också.
Och Louise och Helena är inte ensamma om att känna sig stressade över skolan. Skolan är en stor källa till stress för unga, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stressforskningsinsitutet.
– Det har skett en gradvis förändring där man får slutbetyg redan i första ring. Man kan sällan reparera de tabbar som man har gjort i början, varje prov blir lite grann livsavgörande, säger han.
Lärare: Fokuserar på vad eleverna inte kan
Läraren Kajsa Lidfors känner igen sig i att eleverna är stressade. Många mejlar och efterlyser fler prov och tillfällen att få visa sina kunskaper. Och det är viktigt att ge eleverna rimliga chanser, menar hon.
Kajsa Lidfors tycker att betygsskalan är ganska bra, med fler steg, men hon ger ändå eleverna rätt i att en sämre prestation på en del kan dra ner betyget, och kanske framför allt påverka motivationen.
– Det är ju ett system som fokuserar på vad eleverna inte kan istället för vad de kan. Och det är ju inte precis konstruktivt.