-Jag tror att äregirigheten och mål- fokuseringen var för stark och man tänkte inte på att det är upp och ner som räknas, man ska ju ner också och där brast det, säger han till SVT:s Rapport.
-Det var som ett lämmeltåg och man trodde helt enkelt att han framför vet nog vad han gör, och många kom upp till toppen för sent, så sent att de fick övernatta däruppe, säger han.
-På 8.000 meter där de var oförmögna att ta sig ned ifrån. Det som också skedde var att en lavin gick som raderade bort stora delar av det fasta rep som folk hade med på vägen upp. Det är man beroende av att ha om man ska ta sig ned på ett säkert sätt. Utan repen är det 300 meter stup och att då gå på en liten tunn lina är otroligt vanskligt på denna höjd.
Avbröt toppförsök
-Jag avbröt försöket att nå toppen tillsammans med en kollega /.../ vid ett tidigt skede då vi insåg att det förmodligen kunde sluta i katastrof. Det var väldigt många inblandade och många med dåliga färdigheter och erfarenheter. Vi såg att en katastrof nalkades.
Sträng och hans kollega beslutade att göra ett nytt försök nästa dag men då kom uppgifter om tillbuden på kommunikationsradion. Laviner, folk hade ramlat och avlidit. Då förvandlades läger 4 där Sträng och kollegerna befann sig till ett sjukläger. Där han och andra försökte rädda människor.
Sedan föll en 150-200 meter hög isvägg. Han berättar att man tror att väggen blev instabil av uppvärmningen. Isväggar har brustit tidigare men det är mycket ovanligt, berättar Sträng.
-Oturligt nog så var vissa människor på vägen ned mitt i vägen för isflaket. Hade de gått fem minuter senare så hade de inte stått i vägen för isen.
Obehagligt minne
Fredrik Strängs obehagligaste minne från de senaste dagarnas räddningsarbete var när han tillsammans med tre andra klättrare bar liket efter kamrat på ett liggunderlag på den farliga vägen nedåt.
Plötsligt faller en bärare ned på hans rygg. Sträng befarar att han ska dra alla nedför stupet. Mannen tappar senare taget och faller utför ett 300 meter brant stup.
Fredrik Sträng är välbehållen men sliten.
-Det är ingen av oss som mår bra. Alla har vi på ett eller annat sätt medverkat för antingen klättrat på berget eller hjälpt till att försöka ta ned levande och även döda.
Han känner sig både fysiskt och mentalt trött efter allt som hänt, berättar han för Rapport.
Många dödsfall på K2
• Många klättrare har omkommit under försöken att nå toppen på K 2. Webbsidan adventurestats.com räknar till 66 dödsoffer före helgens olycka, sett tillbaka till 1930-talet.
• Den 13 augusti 1995 dog tre spanjorer, en amerikan, en britt och en nyzeeländare på väg ned.
• Daniel Bidner blev bergets enda svenska offer när han föll mot sin död den 30 juli 1993. Bidner och dansken Rafael Jensen hade nått toppen samma dag.
Källa: Tt