Smittspridningen i Sverige är högre än någonsin och i dag skärps restriktionerna. Bland annat måste krogar med serveringstillstånd stänga senast klockan 23 – en åtgärd som Emma Frans är tveksam till. Hon konstaterar precis som Folkhälsomyndigheten att många blir smittade vid sammankomster där man träffas under lång tid.
– Men huruvida den smittspridningen sker efter 23 eller inte är ganska svårt att avgöra, säger Emma Frans i Morgonstudion.
Enligt Emma Frans tvingas dock politiker under pandemin ibland att fatta snabba beslut utan fullständigt vetenskapligt underlag.
– Forskning tar tid, man måste fatta snabba beslut och man kanske inte alltid hinner invänta vetenskapliga svar. Sedan förändras virusets egenskaper. Omikron är annorlunda jämfört med delta och de tidigare varianterna vilket gör ovissheten ännu större.
Beslut utan vetenskapligt stöd
Det införs i dag också ett tak på max på 50 sittande personer för allmänna sammankomster inomhus utan vaccinationsbevis. Med vaccinationsbevis får det vara fler än 50, men för båda gäller max 8 personer per sällskap och en meter mellan sällskapen. För mässor införs krav på vaccinationsbevis om antalet deltagare överstiger 50 personer samt krav på tio kvadratmeter per person.
Enligt Emma Frans gör de här åtgärderna att trängsel och antalet potentiella smittillfällen minskar.
– Är man ute och utsätter sig för smitta och inte är vaccinerad så blir det väldigt problematiskt och det är därför man har den här typen av begränsningar. Det kan också fungera som incitament för att vaccinera sig.
Kan ses som kollektiv bestraffning
En stor majoritet av de covidpatienter som intensivvårdas just nu är ovaccinerade. Från oktober 2021 till 10 januari 2022 har 441 personer över 16 år med covid intensivvårdats. 301 av dem var ovaccinerade.
– Man kan tycka att de nya restriktionerna blir lite av en kollektiv bestraffning. Helst skulle man vilja trolla fram nya vårdplatser och ny vårdpersonal. Men tyvärr är marginalerna väldigt knappa och då måste man införa åtgärder i stället, säger Emma Frans.