Emma Frans: ”Vi är just nu mitt inne i fästingens högsäsong”

Uppdaterad
Publicerad

Fästingsäsongen har börjat och med det risken att smittas av fästingburna sjukdomar.

Epidemiolog Emma Frans tipsar om vad man bör tänka på.

Den svenska fästingsäsongen pågår som regel från mars till november. Men som mest aktiva är de mellan april och mitten av juni.

– Så man kan säga att vi är mitt inne i fästingens högsäsong, säger Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, forskare och vetenskapsskribent, i SVT:s Morgonstudion.

Det finns alltså anledning att vara extra vaksam i skog och mark den kommande tiden. Dels i mellersta och södra Sverige. På senare år har fästingarna även börjat hitta längre norrut.

– Men högriskområdena är kustområdet vid Uppland och Södermanland och vissa delar av Mälaren, säger Emma Frans.

Rekordmånga TBE-fall

Under 2021 rapporterades det en rekordökning av TBE-fall i landet. Förklaringarna är flera, enligt enligt Emma Frans. Dels på grund av ett mer gynnsamt klimat, men också att antalet värddjur har ökat. Det finns också teorier om att pandemin har bidragit till att fler helt enkelt har vistats ute i naturen.

Ett lätt sätt att skydda sig från TBE är fortsatt att vaccinera sig, särskilt för bofasta i riskområden, enligt Emma Frans.

– Det är en sjukdom som ofta inte ger symptom alls. Men man kan också bli allvarligt drabbad och få en hjärnhinneinflammation. Det finns också dödsfall även om det är sällsynt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.