Efter bara några månader tillsammans märkte Emma, som egentligen heter något annat, att allt inte stod rätt till. Hon upplevde att mannen hon träffat hade ett lynnigt humör och blev arg för småsaker. Samtidigt försköts hennes egna gränser för vad som kändes okej i relationen ständigt.
– Han kunde slå i en dörr, hålla för handtaget i duschen, eller skära mig på benet med en tv-dosa. Jag visste aldrig hur han skulle vara när han kom innanför dörren, säger hon.
Fick våldsamma utbrott
Sedan trappades situationen upp och hon upplevde att mannens utbrott kom tätare och att det psykiska och fysiska våldet eskalerade. Mannen flyttade tillfälligt ut från deras boende, men då ringde han i stället och hotade och trakasserade Emma och flera av hennes familjemedlemmar.
– Det sista halvåret var det helt fruktansvärt, varje dag. Det var utbrott och knuffar och han sa att någon skulle komma och mörda oss. Jag kände mig konstant förföljd, säger hon.
De närmaste visste om vilken mardröm Emma levde i, och hon fick även psykologhjälp. Utåt höll paret dock upp en perfekt fasad. Vändpunkten kom vid ett av mannens våldsamma utbrott där han knuffade henne ut från deras bostad. Flera grannar blev vittnen till händelsen, som även fångades på film. Grannarna sa till Emma att hon måste ringa polisen.
– När polisen kom, var det som att öppna en kran för mig. Allting rann ut, allting, rubbet, säger hon.
Lever gömd
Mannen häktades och Emma fick flytta till ett skyddat boende där hon blev kvar i flera månader. Polisen utredde grov kvinnofridskränkning, men i slutändan dömdes mannen dock bara för ofredande mot Emma. Domen har överklagats och fallet är inte avgjort än.
I dag lever hon med skyddade personuppgifter i en ny stad, samtidigt upplever hon att det finns stora utmaningar med att tvingas leva som gömd.
”Han äger inte rätten till mitt liv”
Trots detta ser hon ljust på framtiden, det är en frihet att få bo själv och fritt styra över sitt efter så många år i en kontrollerande och våldsam relation.
– Han äger inte rätten till mitt liv, han existerar som i ett parallellt spår nu, lite som en varböld som jag får sticka hål på ibland om det dyker upp någonting, säger hon.
Fakta
Tiotusentals fall
2021 anmäldes 29 300 fall av misshandel mot kvinnor som var 18 år eller äldre. I 81 procent av fallen begicks brottet av en person som var bekant med offret. Under 2021 konstaterades även 19 fall av dödligt våld mot kvinnor där offer och förövare hade en parrelation, enligt statistik från brottsförebyggande rådet, Brå.
Hit kan du vända dig om du eller någon annan är våldsutsatt
- Om du utsatts för brott, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14. Om det är en akut situation, ring larmnumret 112.
- Kvinnofridslinjen telefon: 020 505 050
- BRIS telefon: 116 111
- Välj att sluta telefon: 020 555 666