Omräknat till heltidstjänster är andelen legimiterade lärare nästan 73 procent. Foto: TT

Nära åtta av tio lärare behöriga

Uppdaterad
Publicerad

Andelen behöriga lärare fortsätter att öka men bristen på behöriga lärare är fortfarande stor i flera skolformer och ämnen. En av fem lärare saknar legitimation, visar ny statistik från Skolverket.

Nästan åtta av tio, eller 79 procent, av alla lärare i grundskolan är behöriga och har lärarlegitimation i minst ett av sina ämnen. Det är en förbättring jämfört med förra läsåret, då andelen var 68 procent.

Andelen behöriga lärare på grundskola och gymnasium ökade med 11 procentenheter från oktober 2014 till oktober 2015.

Omräknat till heltidstjänster är andelen legitimerade lärare nästan 73 procent, jämfört med 63 procent förra läsåret, visar de nya siffrorna från Skolverket.

I gymnasieskolan är motsvarande andel 79 procent. I statistiken ingår alla lärare som fått lärarlegitimation till och med den 5 februari i år.

Skolverket konstaterar i sin analys att invandrade lärares kompetens är viktig att tillvarata. Detta läsår är drygt 13 procent av den pedagogiska personalen född utomlands.

Flest behöriga i historia

Trots ökningen är bristen på behöriga lärare i flera skolformer och ämnen fortfarande stor, skriver Skolverket på sin webbsida.

I grundskolans årskurs 1-3 är behörigheten högst i svenska, nämligen 89 procent. I grundskolans årskurs 4-6 är den också högst i svenska, 79 procent.

I grundskolans årskurs 7-9 är behörigheten högst i franska, även där 79 procent. I gymnasieskolan är behörigheten högst i historia, 86 procent.

År i yrket

I mätningen redovisar Skoverket även den tid som lärarna varit verksamma i yrket. Enligt statistiken har lärarna i genomsnitt varit verksamma mellan 7,5 och 17,8 år. De mest erfarna lärarna finns inom särskild utbildning för vuxna.

Minst genomsnittligt antal år i yrket har lärarna i förskola och i svenska för invandrare: 7,5 respektive 11,2 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.