Sammantaget höll sig länet strax över rikssnittet, men det varierade bland kommunerna och än är inte alla röster räknade. Enligt Henrik Hannebo, verksamhetsutvecklare på Valmyndigheten, är det först till helgen som vi kan vara riktigt säkra.
– Det är bara rösterna från valnatten. Valdeltagandet kan ändras när onsdagsräkningen är gjord och de sena förtidsrösterna och sena utlandsrösterna räknats. Sen kan det också ändras under den slutna sammanräkningen som länsstyrelserna gör på fredag, säger han.
Se faktarutan nedan hur valdeltagandet förändrats efter valnatten.
Tierp sämst i klassen
Efter sammanräkningen av valnattens resultat ligger Knivsta i topp, med 87,7 procent i valdeltagande i riksdagsvalet.
På andra sidan skalan hamnar Tierp, som med sina 79,4 procent är på bottenplats i länet. Var femte Tierpare skickade med andra ord inte med sin röst till valurnorna av en eller annan anledning.
– Det är naturligtvis väldigt illa om det skulle stanna där, men nu har vi dryga tusen röster kvar som inte är räknade och inte är med i statistiken. Så valdeltagandet kommer stiga en del när vi lägger till dem, men det är fortfarande för lågt, säger Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S).
”Det är dåligt”
Men Karl-Erik Berglin i Tierp var en av dem som deltog och dessutom förtidsröstade. Att valdeltagandet varit så lågt i hans kommun ser han inte positivt på.
– Det är väl att folk inte vill. Det är väl en protest, säger han.
Vad tycker du om det?
– Det är dåligt. Vi har vår möjlighet att säga våra meningar och då ska vi göra det tycker jag.
Så blev valdeltagandet
Enköping: 87,7%
Heby: 86,7%
Håbo: 89,1%
Knivsta: 91,3%
Tierp: 87,5%
Uppsala: 89,5%
Älvkarleby: 87,4%
Östhammar: 86,6%