– Det är en kupp. Lundberg ändrar sig, han står inte kvar vid sin gamla uppfattning. De har brutit en överenskommelse. Finns det något mera kuppartat man kan tänka sig?
Det skulle vara av Boman och Lundberg ihop?
– Ja, det är ju de som föreslagit den här förändringen.
”Bröt överenskommelsen”
Det var i morse som företaget Industrivärden plötsligt meddelades att Anders Nyrén får sparken som vd, och plötsligt inte längre föreslås som ny styrelseordförande.
Efter att nuvarande ordföranden Sverker Martin-Löf tvingades lämna sina poster, efter avslöjanden om jakt- och affärsresor, så blev det huvudägarnas tidigare förslag till lösning att Nyrén skulle ta över ordförandeklubban i Industrivärden.
Beskedet att Nyrén får sparken var kulmen på en intensiv helg.
Valberedningen i Industrivärden hade flera möten i helgen. Ordförande i valberedningen är Sverker Martin-Löf själv, han beskriver att han plötsligt förstod att huvudägarna, ändrat sig om Anders Nyrén.
– Vi hade en överenskommelse att vi (Industrivärden) skulle ställa oss bakom att Pär Boman klev upp som styrelseordförande i Handelsbanken, och i SCA, sedan skulle Handelsbankens och SCA:s representanter stötta att Anders Nyrén blev ordförande i Industrivärden. Plötsligt bröt de den överenskommelsen, säger Martin-Lööf.
Styrelseledamöter lämnade i protest
Sverker Martin-Lööf säger till SVT att han då kallade till ett extra styrelsemöte. Han beskriver att idén om att peta Anders Nyrén som ordförandekanditat, presenterades för sittande styrelsemöte.
Det fanns ingen förberedelse och ingen betänketid. Detta resulterade i att två styrelseledamöter, Boel Flodgren Stuart Graham, lämnar styrelsen med omedelbar verkan. Det var en ren protest mot att styrelsen fått ”sen och bristfällig information från huvudägarnas representanter” i viktiga frågor. Enligt Sverker Martin-Löf kommer den nya föreslagna styrelsen ha en mycket sned maktfördelning i förhållande till ägarna. Där det är Fredrik Lundberg som kommer få oproportioneligt med makt, enligt Martin-Löf.
– Det kan väl inte bli mer kuppartat än så. Det betyder att Industrivärden får en styrelse som inte alls reflekterar ägarstrukturen.
Handelsbanken och SCA äger tillsammans 53 procent av rösterna i bolaget, de har en representant, i styrelsen. Lundberg äger 16,17 procent, han har två representanter, han är och dessutom ordförande, säger Martin-Löf.
Får ett 'mycket generöst' avgångsvederlag
Håkan Sandberg som representerar Handelsbankens pensionsstiftelse i Valberedningen, säger till SVT, att man inte tänkt på makt, utan velat ha en bra styrelsesammansättning.
Sverker Martin-Löf reserverade sig i valberedningen, och han är även kritisk, mot att Fredrik Lundberg nu föreslås som styrelseordförande i Industrivärden. Eftersom Lundberg bedriver konkurerande verksamhet i ett annat investmentbolag.
Officiellt har styrelsen beslutat att avskeda Anders Nyrén från vd-posten med omedelbar verkan. Nyrén skulle enligt planen ändå slutat som vd vid stämman 6 maj, då han väntades väljas till ny styrleseordförande. Sverker Martin-Löf bekräftar att uppsägningen görs för att Nyrén formellt skall kunna berättigas ett mycket generöst avgångsvederlag.
– Det är inte mer än rätt att vi säger upp honom så att han får det ekonomiska skydd som det innebär om han blir avpoletterad.
Men det var bara en vecka kvar tills han ändå skulle sluta. Det låter lite som bröder kommer till bröders hjälp?
– Nej det var ju det som huvudägarna också sa, att han skulle ha de villkoren, eftersom de inte ville ha kvar honom, säger Sverker Martin-Löf.
SVT söker Pär Boman och Fredrik Lundberg för kommentarer till kritiken.
Fakta: SCA:s kritiserade flygresor
Under vintern 2014/2015 har det riktats kritik mot SCA:s ledning till följd av Svenska Dagbladets granskning av SCA-direktörernas användande av affärsflyg. Som en följd av detta beslutade SCA:s styrelse att tillsätta två oberoende granskningar.
Granskarna har kommit fram till att SCA och dess företrädare har följt svensk lag och bolagets policy. Vidare har utredarna funnit att det inte finns någon grund för SCA att rikta ekonomiska anspråk mot enskilda personer och att ansvarsfrihet bör beviljas för styrelsen och tidigare vd:n.
Bland annat användes bolagets privatjet till lyxiga jaktresor och fotbolls-VM i Brasilien.
I december i fjol ändrade SCA sin flygpolicy så att närstående inte längre får följa med och att affärsflyget inte längre får användas vid representation. Vd:n Jan Johansson vid flera tillfällen tagit med sig sin fru på flygningar, och hon har även flugit ensam i planet till en kostnad på omkring en miljon kronor, enligt SVD. SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf har också själv använt företagets tre flygplan för jaktresor, ibland ensam och ibland med endast sina hundar som medresenärer. Även flera näringslivstoppar har fått resa med SCA:s privatjet.