En moské brinner ner i Hässleholm. I Flen möts församlingsmedlemmarna av hakkors på dörren. I Säffle är bönelokalens fönsterrutor och väggar sönderslagna.
Det är några händelser från de senaste månaderna och exempel på våldet mot landets moskéer.
Fenomenet är tydligt i en rapport skriven av professor Mattias Gardell vid Uppsala universitet som publiceras inom kort.
En attack i veckan
Rapporten baserar sig på en enkät som gått ut till landets muslimska församlingar. I enkäten anger 38 av landets muslimska församlingar att de utsatts för fysiska angrepp bara under förra året – några av dem så många som tio gånger.
Det betyder att minst en muslimsk bönelokal attackerades i veckan i Sverige under 2017.
– Det här är i grunden ett hot mot den religionsfrihet som Sveriges grundlag slår fast och som det offentliga är skyldiga att försvara, säger Max Stockman vid Myndigheten för stöd till trossamfund, som varit med och finansierat undersökningen.
– Alla ska ha rätt att få utöva sin religion tryggt och säkert, säger Max Stockman.
Orolig för utvecklingen
Myndigheten är orolig för utvecklingen för landets religiösa minoriteter både vad gäller den judiska gruppen, och i detta fallet situationen för Sveriges muslimska minoriteter.
– Vi kan konstatera att situationen inte har förbättrats sedan förra kartläggningen 2014, säger Max Stockman.
I undersökningen ställdes också frågan om angrepp utan att ange en tidsgräns. På det svarade sex av tio församlingar att de blivit attackerade en eller flera gånger. Det betyder att det är vanligare att en svensk moské blivit angripen än att den inte har det.
Muslimska församlingslokaler är utsatta
- Rapporten heter ”Moskéers utsatthet och säkerhet” och är skriven av Mattias Gardell, professor vid Cemfor (Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism) vid Uppsala universitet.
- Undersökningen genomfördes mellan mars och maj 2018 och består av en enkät som skickats ut till 173 muslimska församlingar i landet. Det handlar om församlingar med demokratiskt valda styrelser, medlemsförteckning och egna lokaler, där fredagsbön regelbundet genomförs. Enkätens svarsfrekvens i sin helhet ligger på 63,5 procent, 106 församlingar har svarat.
- Av de svarande hade 59 procent av landets muslimska församlingslokaler någon gång utsatts för fysiskt angrepp.
- Angreppen har skett i form av: klotter, graffiti, stenkastning, sönderslagen fönsterruta, sönderslagen dörr, förstört lås, skändning, exempelvis genom att någon placerat en gris eller grisdelar i eller nära moskén, försök att anlägga brand, anlagd brand, annan skadegörelse på fastigheten.
- På samma fråga med likalydande svarsalternativ men med tidsbestämningen ”under 2017” istället för ”någon gång” angav 38 av landets muslimska församlingar att de utsatts för fysiska angrepp bara under förra året – några av dem så många som tio gånger.
- Islamiska Samarbetsrådet har beställt rapporten ”Moskéers utsatthet och säkerhet” som delvis är finansierad av Myndigheten till stöd för trossamfund.