Ensamhet är ett stort problem som kan leda till ohälsa men att problemet skulle vara större i Sverige än i övriga världen är en myt som inte stämmer, menar svenska forskare. En europeisk studie publicerad 2012 visar att tio procent av äldre svenskar i åldrarna 50-100 år känner sig ensamma. Det kan jämföras med Italien där över 25 procent upplever ensamhet och Polen där 20 procent av de äldre är ensamma.
Studien är åtta år gammal men Carin Lennartsson, sociolog som forskar på äldre och ensamhet menar att sifforna är stadiga. Studier som gjorts i Sverige sedan 1990-talet visar att 12-15 procent av äldre över 76 år känner sig ofta eller nästan alltid ensamma. Den siffran står sig än idag.
Vill tvätta bort ensamhetsstämpeln
Bilden av svenskarna som några de ensammaste i världen vill nu svenska forskare försöka tvätta bort.
– Vi vet inte varför Sverige har fått den här stämpeln. En av anledningarna kan vara att vi i Sverige har många ensamhushåll, säger Carin Lennartsson.
Bor tillsammans med sina barn
I flera av de länder där ensamheten är högre, så som Italien, Spanien och Polen, bor många äldre tillsammans med sina barn och barnbarn. Det är en faktor som inte behöver göra att man känner sig mindre ensam.
– Det kan ha att göra med att man förväntar sig mer umgänge med sina nära och när man inte får det så upplevs ensamheten som större, säger Carin Lennartsson.
– I Sverige vill vi klara oss själva och vi har ett välfärdssystem som gör att man kan få hjälp av det offentliga och inte behöver vara beroende av familjen. Det är väldigt få som vill få hjälp av sin familj, man vill hellre ha hjälp av professionella.