Foto: SVT

Löfven: Jag kommer sitta kvar till nästa val

Uppdaterad
Publicerad

En ommöblering av regeringen blev statsministerns lösning på misstroendeförklaringarna. De hårt kritiserade ministrarna Anna Johansson och Anders Ygeman får gå – men Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister. Samtidigt presenterades fyra personer på nya ministerposter.

– Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris, säger Löfven, som också meddelar att han ämnar sitta kvar till nästa val även om Hultqvist avsätts.

Sverige har hållit andan i väntan på statsminister Stefan Löfvens svar på Alliansens missförtroendeförklaring.

Och under presskonferensen på torsdagsförmiddagen kom beskedet. En regeringsombildning, där tre ministrar avgår och fyra nya statsråd tillkommer, ska lösa den kris som har gäckat den S-ledda regeringen under veckan.

IT-skandalen

– Jag har övervägt olika alternativ, och jag väljer det som är bäst för landet, sa statsminister Stefan Löfven.

Johansson och Ygeman avgår

Alliansens misstroendeförklaring gällde infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Men bara två av de berörda statsråden avgår, var beskedet under presskonferensen.

Infrastrukturminister Anna Johansson avgår från sin post med omedelbar verkan. Hon ersätts av Tomas Eneroth (S), som fram till nu varit gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Eneroths post ersätts i sin tur av Anders Ygeman, som tidigare varit inrikesminister. Ygeman är alltså det andra statsrådet att avgå.

– Han kommer att vara en central politisk figur framöver, och blir en del i den politiska valledningen inför valrörelsen 2018, sa Stefan Löfven.

Anders Ygemans tjänst ska istället tillgå Morgan Johansson (S), som nu blir inrikes-, och justitieminister. Han betonade under presskonferensen att han ser två huvuduppgifter i sitt nya uppdrag: att slå undan benen för den organiserade brottsligheten och bekämpa terrorismen.

Morgan Johansson pekade också på en kommande straffskäprning för grovt vapenbrott.

– Vi kommer att behöva anställa och utbilda tusentals nya poliser, sa han.

Hultqvist kvar

Men den tredje ministern att avgå var däremot inte Peter Hultqvist (S), som också omfattades av Alliansens misstroendeförklaring. Istället rörde det sig om Gabriel Wikström (S), som entledigas av hälsoskäl.

Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister, var Stefan Löfvens besked.

– Sverige har stora säkerhetspolitiska utmaningar och Peter Hultqvist har bidragit till att markant stärka förtroendet för svensk försvars-, och säkerhetspolitik. Han är djupt respekterad i breda kretsar och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, sa Stefan Löfven.

Han betonade också att Peter Hultqvist ”inte är ansvarig för den myndighet där missförhållandena har ägt rum”.

LÄS MER: Efter IT-kandalen: Här är Löfvens alternativ

Två nya statsråd

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, blir ny socialminister. Heléne Fritzon (S) blir migrationsminister.

– Jag är väldigt glad i dag att gå in i den här rollen, sa Hélene Fritzon under presskonferensen.

Annika Strandhäll sa att hon var ”otroligt taggad” att ta över som ny socialminister.

”Sätter hårt mot hårt”

SVT:s politikreporter Mari Forssblad menar att Löfven nu har kastat över bollen i Alliansens knä. Frågan är om de nu kommer att gå

vidare med att väcka misstroende när statsministern har plockat bort två av de kritiserade ministrarna.

– Han sätter hårt mot hårt. Han väljer att inte avgå och att inte utlysa ett extraval, säger hon.

LÄS MER: Analys: Så blev skandalen ett faktum

Så funkar en misstroendeförklaring

Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom att göra en misstroendeförklaring.

Minst 35 ledamöter måste föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att omröstningen ska bli av.

Minst 175 av de 349 ledamöterna måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende.

Om riksdagen inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa extraval.

Om riksdagen inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger hittills, utan att det har gått igenom. Två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring lett till att en regering respektive en minister avgått.

Källa: Riksdagen

Den nya regeringen

Så här ser Sveriges regering ut efter ombildningen.

Två nykomlingar i regeringen:

 * Tomas Eneroth (S) – ny infrastrukturminister (ansvar för transporter och infrastruktur). Han lämnar rollen som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

 * Heléne Fritzon (S) – ny migrations- och biträdande justitieminister (ansvar för migrations- och asylfrågor samt civilrättsliga frågor). Hon har länge varit aktiv i kommunpolitiken och kommer närmast från uppdraget som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. Fritzon är ledamot i Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Tre statsråd lämnar regeringen:

 * Anna Johansson (S) – avgående infrastrukturminister.

 * Anders Ygeman (S) – avgående inrikesminister. Statsminister Stefan Löfven föreslår att Ygeman ska ta över som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen efter Tomas Eneroth.

 * Gabriel Wikström (S) – avgående folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, som valt att sluta på grund av hälsoskäl.

Två statsråd får förändrade ansvarsområden:

 * Morgan Johansson (S) – justitie- och inrikesminister (ansvar för polis samt övriga rättsväsendet, straffrätt, grundlagsfrågor, krisberedskap och civilt försvar). Morgan Johansson var tidigare justitie- och migrationsminister. Han behåller alltså en del ansvarsområden men får mycket från Anders Ygemans tidigare portfölj samtidigt som framför allt migrations- och asylfrågor tas över av Heléne Fritzon.

 * Annika Strandhäll (S) – socialminister (ansvar för socialförsäkringar, pensioner, sjukvård, folkhälsa och idrott). Annika Strandhäll var tidigare socialförsäkringsminister och får nu en större portfölj med områden som tidigare låg under folkhälsominister Gabriel Wikström.

Nitton ministrar har oförändrat ansvar:

 * Här finns bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S) – ett av tre statsråd som Alliansen väckt misstroende mot efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Sverigedemokraterna meddelade att de stödjer Alliansen i frågan om misstroende mot Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

– Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, sade Stefan Löfven om Hultqvist på presskonferensen om regeringsombildningen.

Oppositionens misstroendehot mot försvarsministern hänger kvar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet